Vochtige muren - Visual

Schimmel achter het behang

Groeit er schimmel achter het behang in de slaapkamer of woonkamer? Slecht nieuws: De kans is groot dat je te maken hebt met een vochtprobleem in de muur. Alleen het verwijderen van de schimmel op de muur is vaak niet voldoende, het vochtprobleem moet ook verholpen worden.

Hoe ontstaat er schimmel op het behang?

Behang zorgt voor een gezellig sfeer in huis, je wilt natuurlijk niet dat dit los gaat laten doordat er schimmel op de muur groeit. Schimmel achter het behang ontstaat als gevolg van een vochtprobleem in de muur. In de meeste gevallen gaat het om optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Al deze vochtproblemen zorgen ervoor dat het behang op de muur los gaat laten.

Wanneer je last hebt van veel condensatievocht, dan is het belangrijk om beter te gaan ventileren. Opvallend bij dit vochtprobleem is dat de schimmel achter het behang groeit tegen het plafond aan. Het behang zal bovenaan de muur los beginnen te laten. Wanneer je beter gaat ventileren zal de hoeveelheid vocht bovenaan de muur af gaan nemen en daalt de luchtvochtigheid in huis. De kans is wel groot dat je een gedeelte van de muur, na het verwijderen van de schimmel, opnieuw moet behangen.

Laat het behang los aan de onderkant van de muur? Groeit er onderaan de muur schimmel achter het behang? Dan heb je waarschijnlijk last van optrekkend vocht in de muur, zeker als je woning voor het jaar 1980 is gebouwd. Doordat het grondvocht via de muur omhoog trekt zullen de muren vochtig worden aan de onderkant. Vanwege het vocht zal er schimmel op de muur gaan groeien, de schimmel zorgt ervoor dat het behang los gaat laten.

Schimmel achter het behang

Op welke manier kun je schimmel achter het behang voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om schimmel op het behang te voorkomen. Zorg voor een gezonde luchtvochtigheid in de woning, je kunt het vochtgehalte meten met een weerstation of een hygrometer. Allebei deze apparaten kun je eenvoudig online bestellen of kopen bij een bouwmarkt. Is de luchtvochtigheid in huis net iets te hoog (dus net boven de 60 procent)? Dan kun je deze verlagen door een paar ramen open te zetten of het ventilatiesysteem wat hoger te zetten.

Is de luchtvochtigheid in huis veel hoger? En groeit er een serieuze hoeveelheid schimmel op de muur? Dan is het altijd verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Een vochtexpert kan na de meting zo vertellen wat de oorzaak is van het vochtprobleem. Als de oorzaak bekend is kun je eens nadenken over een oplossing om het vochtprobleem te verhelpen. Oplossingen die vaak ingezet worden zijn het injecteren van de muur, de buitenmuren impregneren of het laten plaatsen van ventilatiestenen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schimmel op het behang in de slaapkamer

Zelfs het behang in de slaapkamer kan loslaten doordat er schimmel achter groeit. Dit kan veroorzaakt worden door het vochtprobleem doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. In veel gevallen kun je schimmel in de slaapkamer voorkomen door beter te ventileren. Maar het kan ook zijn dat doorslaand vocht de boosdoener is. Je kunt in elk geval eerst proberen de slaapkamer beter te ventileren.

Is de slaapkamer op de begaande grond? Dan kan het ook zijn dat optrekkend vocht het vochtprobleem is waardoor er schimmel achter het behang groeit. Om hier zeker van te zijn kun je een vochtmeting aanvragen zodat je duidelijkheid krijgt over het vochtprobleem.

Schimmels onder het behang

3 tips om de kans op schimmel achter het behang te verkleinen

Beter ventileren in huis – Dat is de eerste tip die we je mee kunnen geven. Als je nooit een raam of deur open zet zal de hoeveelheid vocht in huis toe gaan nemen. Natuurlijke lucht is een stuk droger en als je een raam openzet zal de vochtige lucht naar buiten gaan. Wanneer de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent ligt, zul je niet snel last gaan krijgen van schimmel achter het behang.

Gebruik een luchtontvochtiger – Een luchtontvochtiger kan een prima bijdrage leveren voor een gezonde luchtvochtigheid in huis. Sommige (wel wat duurdere) modellen houden het vochtpercentage zelf bij. Zit er schimmel achter het behang in meerdere kamers van het huis? Dan kan het zijn dat je meerdere luchtontvochtigers nodig gaat hebben. Het is wel zo dat je het vochtprobleem niet oplost met een luchtontvochtiger, dus het blijft een beetje dweilen met de kraan open.

Extra ventileren tijdens het koken – Het klinkt erg logisch, maar als je gaat koken ontstaat er een grote hoeveelheid condensatievocht. Het is verstandig om beter te ventileren wanneer je gaat koken. Zet dus de afzuigkap aan en eventueel een (extra) raam open. Je kunt ook deksels op de pannen leggen om de hoeveelheid condensatievocht in de keuken te minimaliseren.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schimmel achter het behang permanent bestrijden

Voorkomen is vaak beter dan genezen, kies daarom voor een permanente oplossing zodat je nooit meer last krijgt van schimmel op het behang. Wanneer je het vochtprobleem in de muur op laat lossen zal het behang niet snel meer los gaan laten. Daarnaast zorgt een droge muur er ook voor dat het stucwerk en de verf op de muur blijft zitten. Constateer je schimmel op de muur achter het behang? Onderneem dan snel actie! Hoe langer je wacht, des te groter zullen de schimmelplekken achter het behang worden.

Met behulp van een gratis vochtmeting kan het vochtprobleem in de muur achterhaald worden. Er zijn diverse oplossingen waarmee je vocht in huis bestrijden kunt. Je kunt ervoor kiezen om de muren te laten onderkappen (goed bij optrekkend vocht). Maar ook het injecteren en impregneren van de muur kan een goede oplossing zijn. Een oplossing die ook erg geschikt is voor meerdere vochtproblemen is het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Zou je hier meer over willen weten? Neem gerust contact met ons op.