Vochtige muren - Visual

Vocht in huis bestrijden

Wanneer er sprake is van veel vocht in huis, kan dit zorgen voor een onaangenaam leefklimaat. Vocht in huis bestrijden is daarom erg belangrijk om vochtproblemen te voorkomen.

Vocht in huis bestrijden

De aanwezigheid van vocht in huis is een vervelend probleem dat voor een onaangenaam woonklimaat zorgt. Verder kan vocht ook de oorzaak zijn verschillende gezondheidsklachten. Welke soorten vocht bestaan er allemaal en belangrijker nog hoe kan je het vocht in huis bestrijden op een permanente manier?

Vochtproblemen in huis: oorzaken

Heb je last van vochtproblemen in jouw woning? Dan is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. Er bestaan verschillende soorten vochtproblemen die elk hun eigen oorzaken hebben.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht heeft in de regel twee belangrijke oorzaken: het ontbreken of slecht functioneren van de waterkering en de spouwmuur. In oudere woningen, van voor het jaar 1980, is het dikwijls zo dat er geen waterkering voorzien is. Hierdoor wordt het grondvocht niet afgestoten en krijgt het de kans om via de buitengevel de woning binnen te dringen. Is er wel een waterkering aanwezig? Dan werkt deze dikwijls niet naar behoren en ook dat leidt tot vochtproblemen in huis. In woningen die gebouwd zijn na het jaar 1980 ligt de oorzaak meestal bij de spouwmuur.

Doorslaand vocht

Ook doorslaand vocht, of vochtdoorslag, is een veel voorkomend probleem in woningen. De oorzaak van dit vochtprobleem ligt bij beschadigde gevels. Gevels worden hier bij ons in Nederland blootgesteld aan veranderlijke weersomstandigheden met als gevolg dat ze na verloop van tijd erg poreus worden. Poreuze gevels vertonen gaten, scheuren en barsten waardoor het vocht zijn weg naar binnen vindt.

Condensatievocht

Condensatievocht is een ander probleem. In dit geval wordt het vocht veroorzaakt door een gebrek aan of een slechte ventilatie. Vocht in huis bestrijden doe je wanneer het gaat om condensatievocht dus door meer en vooral beter te ventileren.

Vocht in huis bestrijden

Optrekkend vocht in huis bestrijden

Om te weten met welk soort vocht je te maken hebt, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de signalen. Optrekkend vocht bevindt zich aan de onderkant van de muren op de benedenverdieping op een maximale hoogte van één meter. Je kunt het herkennen aan een groot watermerk gemengd met zwarte vlekken en schimmels, dompige geuren in huis en loskomende muurafwerking. Optrekkend vocht komt zowel op de binnen- als op de buitenmuur voor. Er bestaan drie methodes om optrekkend vocht in huis te bestrijden:

Methode 1: muurinjectie

Omdat deze methode eenvoudig, snel en betaalbaar is, wordt hier in de praktijk dikwijls voor gekozen. Vooraleer dat de muur geïnjecteerd kan worden, zal de deskundige vochtbestrijder gaten boren over de volledige lengte van de muur. Er moet iedere 15 cm een gat voorzien worden op een rechte lijn die zich ongeveer 5 cm boven het vloeroppervlak bevindt. De gaten worden opgevuld met een vochtwerend middel dat uitzet waardoor er een waterkerende laag ontstaat.

Methode 2: muur onderkappen

Een andere, meer ingrijpende methode om komaf te maken met optrekkend vocht is het onderkappen van de muur. In dit geval wordt er een rij stenen uit de muur onderkapt, op die plaats wordt er een (nieuwe) waterkerende laag aangebracht en de stenen worden teruggelegd. Deze methode is zeer effectief, maar neemt vele tijd in beslag. Bovendien moet er veel gekapt en gebroken worden.

Methode 3: muurelementen aanbrengen

Een moderne manier om optrekkend vocht in huis te bestrijden, is het plaatsen van muurelementen. Deze elementen worden direct tegen de buitengevel bevestigd en zuigen het vocht uit de muur door gebruik te maken van natuurlijke luchtstroom. Dit kan in één dag tijd gebeuren.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Doorslaand vocht in huis bestrijden

In tegenstelling tot bij optrekkend vocht, komt doorslaand vocht uitsluitend voor op het eerste verdiep of hoger. De vochtplekken bevinden zich op het plafond en/of aan de bovenkant van de muur. Ook in dit geval kan er sprake zijn van schimmels, zwarte vlekken en loskomende muurafwerking. Er bestaan meerdere methodes om doorslaand vocht in huis te bestrijden:

Methode 1: gevelimpregnatie

Omdat doorslaand vocht veroorzaakt wordt door een gevel in slechte staat, is gevelimpregnatie de meest voor de hand liggende oplossing. Alle scheuren, barsten en gaten worden hersteld en de gevel wordt onderworpen aan een grondige reiniging om hem te ontdoen van algen, mossen en andere vormen van groene aanslag. Eens de voorbereidende werken gedaan zijn, wordt er een impregneermiddel aangebracht op de volledige gevel ( = gevelimpregnatie).

Methode 2: Muurelementen aanbrengen

Muurelementen helpen niet alleen om optrekkend vocht te bestrijden, maar maken evenzeer komaf met doorslaand vocht in een woning. Omdat er geen waterdichte laag wordt aangebracht blijft de woning ademend en geniet je van een aangenaam leefklimaat binnenshuis.

Methode 3: nieuwe gevelbekleding

Het spreekt vanzelf dat een nieuwe gevel vrij is van barsten, scheuren en/of gaten. Bijgevolg is het dan ook niet mogelijk dat er vocht zou doorslaan wanneer je jouw gevel voorziet van een nieuwe bekleding.

Optrekkend vocht in de muur bestrijden

Condensatievocht in huis bestrijden

In elke woning is er zogenaamd woonvocht aanwezig. Denk maar aan het vocht dat tot stand komt wanneer je een douche neemt, wanneer je een maaltijd klaarmaakt of wanneer je je wasgoed te drogen hangt. Indien het gaat om kleine hoeveelheden condensatievocht kan je hier zelf snel en gemakkelijk iets aan doen. Zo kan je gebruikmaken van een afzuigkap terwijl je kookt, je wasgoed buiten ophangen en de raam openzetten wanneer je een douche of een bad neemt. Is er sprake van een teveel aan condensatievocht? Dan zal je dit vocht in huis moeten bestrijden op een meer ingrijpende manier.

Methode 1: mechanische ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem biedt een permanente en directe oplossing voor condensatievocht in huis. Vocht in huis bestrijden doe je in dit geval door een afzuigventilator te plaatsen of door je woning te voorzien van een (de)centraal ventilatiesysteem. Deze systemen voeren vuile lucht af en zorgen tegelijkertijd voor de constante aanvoer van frisse lucht. Afzuigkappen en decentrale systemen zijn enkel aanbevolen wanneer het condensatieprobleem zich in één enkele ruimte voordoet. Heb je last van condensatievocht in meerdere ruimtes? Dan is investeren in een centraal ventilatiesysteem de aangewezen oplossing.

Methode 2: muurelementen aanbrengen

Vocht in huis bestrijden op een milieuvriendelijke manier doe je door muurelementen te plaatsen. De muurelementen zuigen je woning droog in een periode van ongeveer zes maanden en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vocht in huis bestrijden: kosten

Waarschijnlijk ben je benieuwd naar het prijskaartje voor vochtbestrijding in huis. Hieronder geven we je een duidelijk overzicht van de kosten per methode.

Methode | Prijs

Muren injecteren | € 100 per strekkende meter |
Muren onderkappen | € 125 tot € 175 per strekkende meter |
Muurelementen aanbrengen | € 100 tot € 160 per strekkende meter |
Gevelimpregnatie | € 8 tot € 12 per m² |
Nieuwe gevelbekleding | € 25 tot € 200 per m² |
Afzuigventilator | € 20 tot € 100 |
Decentraal ventilatiesysteem | € 550 tot € 1.500 |
Centraal ventilatiesysteem | € 3.000 tot € 7.000 |