Vochtige muren - Visual

Last van doorslaand vocht in huis?

Doorslaand vocht ontstaat meestal als het een periode flink heeft geregend. Wat is het precies en wat kun je doen tegen doorslaand vocht?

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt dikwijls verward met opstijgend vocht. Toch bestaan er aanzienlijke verschillen tussen deze twee soorten vochtproblemen. In dit artikel leggen we je uit wat doorslaand vocht precies is, hoe het tot stand komt en wat je eraan kunt doen.

Wat is doorslaand vocht?

Als we één algemeen geldende definitie zouden moeten geven van wat doorslaand vocht precies is, zou het de volgende zijn: regenwater dat ten gevolge van beschadigde gevels in de muur trekt. Maar hiermee is natuurlijk niet alles gezegd. Doorslaand vocht bevindt zich meestal in het midden of hoger op de muur en kan herkend worden aan schimmelvorming, afbrokkelend pleisterwerk, afbladderende verf en onregelmatige, zwarte vlekken die er vochtig uitzien en vochtig aanvoelen. In tegenstelling tot bij opstijgend vocht, kan vochtdoorslag zowel op de binnen- als op de buitenmuur zichtbaar zijn.

De oorzaak van doorslaand vocht ligt bij een beschadigde gevel. Een gevel in goede staat beschermt de woning tegen koudebruggen, regen en andere neerslag. Wanneer de gevel in slechte staat verkeert, ontstaan er na verloop van tijd (kleine) scheuren en/of barsten. Deze beschadigingen ontstaan meestal als gevolg van barre weersomstandigheden, zoals hevige regenval of aanhoudende vrieskou. Ook wanneer je een muur hebt waar klimop tegen groeit, kan dit van invloed zijn op de staat van het metselwerk. Klimop en/of andere beplanting maakt de gevel steeds poreuzer en leidt evenzeer tot scheuren en/of barsten. Via deze openingen heeft regenwater de kans om het metselwerk binnen te dringen en aan te tasten. De meest gebruikte methode om doorslaand vocht aan te pakken, is het impregneren van de gevel(s).

Doorslaand vocht - De verf op de muur laat los

Gevelimpregnatie: behandeling

Om doorslaand vocht permanent te doen verdwijnen, is het belangrijk dat de gevelimpregnatie door een professional uitgevoerd wordt. Een ervaren vochtbestrijder gaat als volgt te werk:

1) Gevelinspectie

Niet elke gevel is geschikt voor impregnatie. Daarom controleert de expert eerst of jouw gevel wel geïmpregneerd kan worden. Bepaalde soorten gevelbekleding, zoals kunsthars of geverfde gevels bijvoorbeeld, zijn niet in staat om een impregneermiddel te absorberen.

2) Type impregneermiddel bepalen

Van zodra er uitgemaakt is of jouw gevel geschikt is voor impregnatie, beslist de vakman over het juiste impregneermiddel.

3) Gevel herstellen en reinigen

Eventuele scheuren worden gerepareerd en viezigheden, zoals algen of mossen worden verwijderd opdat het impregneermiddel tot diep in de kern van de gevel kan dringen.

4) Ramen en deuren afplakken

De vochtbestrijder plakt alles netjes af om te voorkomen dat het impregneermiddel jouw raam- en deurwerk beschadigt.

5) Muren impregneren

Van zodra de voorbereidingen gedaan zijn, kan het echte werk beginnen. Het impregneermiddel wordt verneveld op de gevel. Er wordt altijd gekozen voor een droge dag met matige temperaturen om deze werken uit te voeren. Gevelimpregnatie moet om de tien tot vijftien jaar herhaald worden om doorslaand vocht geen enkele kans te geven.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Doorslaand vocht behandelen door impregnatie: kosten

Hoeveel je precies betaalt om je gevel(s) te laten impregneren kan niet in een-twee-drie gezegd worden omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren. De kosten voor gevelimpregnatie blijven tenslotte niet alleen bij de kosten van het impregneren zelf. Je moet ook rekening houden met de eventuele kosten voor het voorbereidend werk.

1) Staat van de gevel(s)

Indien er (grote) reparaties en/of reinigingswerken uitgevoerd moeten worden voordat je gevel geïmpregneerd kan worden, brengt dat extra kosten met zich mee.

2) Oppervlakte van de gevel(s)

Voor meer betaal je meer, dat is logisch. En dat geldt ook voor het impregneren van gevels. Toch is het wel zo dat de prijs per vierkante meter daalt naarmate dat de te behandelen oppervlakte groter wordt. De totaalprijs zal natuurlijk wel iets hoger liggen o.w.v. het grotere oppervlak.

3) Bereikbaarheid van de gevel(s)

Is er een lift of een stelling nodig om de volledige gevel te kunnen impregneren? Dan resulteert dat automatisch in een extra kost.

4) Impregneermiddel

Er zijn verschillende impregneermiddelen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en prijzen.

Doorslaand vocht buitenmuur

Doorslaand vocht behandelen door gevelimpregnatie: voordelen

Door je gevels te impregneren, bescherm je ze tegen de noodlottige werking van vocht. Maar het impregneren van je gevel(s) levert je nog veel meer, interessante voordelen op:

Vaarwel doorslaand vocht

De belangrijkste reden om een gevel te impregneren, is komaf maken met doorslaand vocht. Zo ontdoe je je woning van schimmels, loskomende muurafwerking en muffe geuren en geniet je van een aangenamer woonklimaat binnenshuis.

Je vermijdt beschadigde isolatie

Doorslaand vocht tast niet alleen de muren, maar ook de muurisolatie aan. Een beschadigde isolatie beschermt je niet langer tegen vocht en koudebruggen en daardoor zal je meer moeten gaan stoken.

Netter uitziende gevel(s)

Eén ander mooi gevolg van gevelimpregnatie is dat algen, mossen en andere groene aanslag zich nu veel moeilijker kunnen hechten dan voorheen het geval was. Daarnaast is het risico op vocht- en zoutvlekken nu ook veel kleiner.

Je vermijdt vorstschade

Bij vriestemperaturen kan de opname van vocht in de buitenmuren leiden tot barsten en scheuren in het metselwerk. De kosten om dit te herstellen, lopen dikwijls hoog op.

Betaalbare oplossing

Last but certainly not least, is dat gevelimpregnatie een vrij budgetvriendelijke oplossing is voor vochtdoorslag. Voor acht tot twaalf euro per lopende meter kan je je gevel(s) laten impregneren.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Laat doorslaand vocht behandelen door een professionele vochtbestrijder

Zelf beginnen met het impregneren van je gevel(s) is in geen geval een goed idee. Als amateur weet je immers niet welke gevels er geschikt zijn voor impregnatie en welk impregneermiddel er geschikt is voor welke gevelbekleding. En als je het wel zou weten, blijft nog het feit dat je niet over de nodige ervaring beschikt om het impregneermiddel op de juiste manier op jouw gevel(s) aan te brengen.

Om voorgoed komaf te maken met doorslaand vocht is het essentieel dat je de behandeling overlaat aan een professionele vochtbestrijder die over jarenlange ervaring beschikt. Zo ben je zeker van een goed resultaat waar je zo’n tien tot vijftien jaar plezier aan zult beleven. Verder is het zo dat gespecialiseerde vochtbestrijders uitgerust zijn met de juiste apparatuur en al het nodige gereedschap en dat jij dat waarschijnlijk niet bent. Dit zou voor jou nog maar eens een extra uitgave betekenen. Een professional maakt een einde aan doorslaand vocht op een vlotte en correcte manier en staat garant voor uitstekende kwaliteit.

Hoe herken je doorslaand vocht?

Doorslaand vocht kun je herkennen aan vochtplekken op de muur. In de meeste gevallen ontstaat doorslaand vocht door regenwater, vooral als het een periode lang heeft geregend en je hebt een poreuze gevel dan kun je met dit vochtprobleem te maken krijgen. De vochtplekken op de muur bevinden zich meestal in het midden.

Hoe krijg je vocht uit de muur?

Dat kan op een aantal verschillende manieren, wanneer er sprake is van vochtdoorslag kun je het vocht uit de muur krijgen door de muren te injecteren. Maar ook het gebruik van muurelementen of het impregneren van de buitenmuur zorgt ervoor dat het vochtprobleem niet meer terugkomt. Het is wel belangrijk dat de muren goed droog zijn voordat je de gevel gaat herstellen.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat ontstaat bij poreuze muren. Wanneer het regent wordt de neerslag opgeslorpt door de buitenmuur en zal hierdoor verder in de muren verspreiden. Wanneer er meer vocht in de muren komt te zitten, zullen er ook vochtplekken op de binnenmuren ontstaan. Opvallend bij regendoorslag is dat de vochtplekken meestal in het midden van de muur zitten.

Wat is regendoorslag

Regendoorslag is een synoniem voor doorslaand vocht. Het is vocht dat via de poreuze buitenmuur naar binnen trekt en uiteindelijk zorgt voor vochtplekken op de binnenmuur. Regendoorslag komt vooral veel voor na perioden dat er veel regen is gevallen, dus in de herfst of winter.

Hoe kun je doorslaand vocht behandelen?

Doorslaand vocht kun je op diverse manieren behandelen, de methodes die het meest voorkomen zijn: Het impregneren van de buitenmuur, het vernieuwen van de gevelbekleding of het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur.

Andere oplossingen voor doorslaand vocht

Ben jij de gevelbekleding van jouw woning ondertussen meer dan beu gezien en zit je tegelijkertijd ook opgescheept met doorslaand vocht? Dan is er ook nog een andere oplossing i.p.v. gevelimpregnatie. Kies direct voor een volledig nieuwe gevelbekleding en profiteer van een vernieuwde gevel zonder risico op doorslaand vocht. Muurelementen aanbrengen op de buitenzijde van de woning helpt ook tegen doorslaand vocht.