Luchtvochtigheid in huis 65 procent
Heb je last van veel vocht in huis? Is de luchtvochtigheid in huis 65 procent of zelfs hoger? Dan is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog. Een gezond vochtpercentage ligt namelijk tussen de 40 en 60 procent. Op deze pagina vind je meer informatie over een hoge luchtvochtigheid.
Hoe ontstaat er een vochtigheid van 65 procent in huis?
Als de luchtvochtigheid in huis 65 procent of hoger is, dan wordt dat meestal veroorzaakt door een vochtprobleem. Vochtproblemen die vaak voorkomen in woningen zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht, een grote hoeveelheid condensatievocht en lekkages. Doordat de muren vochtig worden gaat ook de luchtvochtigheid in huis omhoog. Zou je de luchtvochtigheid in huis willen verlagen? Dan is het belangrijk het vochtprobleem in huis wordt opgelost.
Wil je de oorzaak van het vochtpercentage van 65 procent achterhalen? Dat kan met behulp van een vochtmeting in huis. Tijdens de meting wordt er meer duidelijk over het aanwezige vochtprobleem in huis. Dan weet je of de hoge luchtvochtigheid in huis wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld optrekkend vocht of door een combinatie van veel condensatievocht en weinig ventileren.
De gevolgen van een luchtvochtigheid van 65 procent
Een hoge luchtvochtigheid in de woning kan vervelende gevolgen hebben. Het gaat van kwaad tot erger. In eerste instantie zal er schimmel op de muur gaan groeien. Hierdoor kan er een muffe geur in huis ontstaan en daarnaast zijn schimmels erg slecht voor je gezondheid. De muffe geur die ontstaat gaat op den duur in de gordijnen, vloerbedekking en in de meubels zitten. Eigenlijk komt het neer op het volgende: Als je geen actie onderneemt worden de gevolgen van een luchtvochtigheid in huis van 65 procent alleen maar erger. De uiteindelijke onkosten zullen alleen maar oplopen als je niets doet.
Bij een hoge luchtvochtigheid in huis kunnen er ook gezondheidsklachten ontstaan. Vooral kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met astmatische klachten zijn hier gevoelig voor. De klachten die ontstaan zijn voornamelijk problemen aan de luchtwegen en astmatische klachten. Maar je kunt ook te maken krijgen met veel vermoeidheid, verkoudheidsklachten, hoesten en een verergering van reumaklachten. Redenen genoeg om het vochtprobleem in huis snel te verhelpen.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Wat moet je doen bij een luchtvochtigheid van 65 procent?
Er zijn tal van oplossingen om de luchtvochtigheid in huis weer op een normaal niveau te krijgen. Zo kun je beter gaan ventileren, gebruik maken van een luchtontvochtiger of gebruik gaan maken van een weerstation of hygrometer. Met een hygrometer of weerstation kun je in elk geval de hoeveelheid vocht in huis goed in de gaten houden. Deze resultaten zijn niet 100 procent nauwkeurig, maar je kunt wel achterhalen of de luchtvochtigheid in huis goed of slecht is. Let er wel op dat de temperatuur in de woning minimaal 18 tot 20 graden dient te zijn. Is de vochtigheid in huis veel te hoog? Dan kun je altijd een vochtmeting uit laten voeren door een vochtbestrijding specialist.
In veel gevallen is beter ventileren niet voldoende, zeker niet bij een zeer hoge luchtvochtigheid. Ook het gebruik van een luchtontvochtiger is niet altijd even ideaal. Een hoge luchtvochtigheid in huis (van 65 procent) ontstaat vrijwel altijd als gevolg van een vochtprobleem. Met een luchtontvochtiger los je dit probleem niet op en je moet deze altijd blijven gebruiken voor een gezonde luchtvochtigheid. Het is beter om het probleem met de vochtige muren in huis op te laten lossen. Dat kan bijvoorbeeld door de muren injecteren met een vochtwerende gel, de buitenmuren kunnen geïmpregneerd worden of er kunnen muurelementen in worden geplaatst.
5 Tips om een goede luchtvochtigheid in huis te creëren
- Beter ventileren in huis – Het is belangrijk dat er voldoende natuurlijke lucht binnen kan komen. De vochtige lucht kan makkelijker naar buiten en zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de woning wordt verlaagd.
- De was buiten laten drogen – Als je de was binnen laat drogen aan een droogrek, zal het vochtpercentage in deze ruimte hoger worden. Het is beter om de was buiten te laten drogen, dan gebeurt er niets met de luchtvochtigheid in de kamer. Regent het buiten? Zet dan in elk geval een raam open als je de was wilt laten drogen.
- Schaf een luchtontvochtiger aan – Met behulp van een luchtontvochtiger kun je de luchtvochtigheid in de woonkamer verlagen. Bij sommige ontvochtigers (meestal de wat duurdere varianten) wordt er automatisch rekening gehouden met het vochtpercentage in huis. Dit verlaagt inderdaad de luchtvochtigheid, maar het is toch beter om het vochtprobleem op te lossen.
- Zet de afzuigkap aan tijdens het koken – Het klinkt heel logisch, maar als je tijdens het koken de afzuigkap aanzet wordt de hoeveelheid condensatievocht verminderd. Het kan ook nooit kwaad om tijdens het koken het keukenraam open te zetten.
- Maak de muren droog na het douchen – Heb je lekker warm gedoucht? Dan zit er meestal veel condensatievocht op de muren en op de douchecabine. Het is goed om na het douchen de douchecabine en de muren goed te drogen, je kunt ook tijdens het douchen een raam open zetten. Zo verminder je ook de hoeveelheid condensatievocht in de badkamer.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Is de luchtvochtigheid te hoog in jouw huis?
Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina kan een hoge luchtvochtigheid vervelende gevolgen hebben. Niet alleen op het gebied van schade aan de muren van je huis, maar het is ook erg slecht voor de gezondheid van de bewoners. Is er sprake van een hoge luchtvochtigheid in huis van 65 procent of zelfs hoger? Vraag dan een gratis vochtmeting aan zodat de oorzaak van het vochtprobleem achterhaald kan worden. Als de oorzaak achterhaald is, dan zijn er meerdere methodes om de vochtige muren te drogen.
Vochtbestrijding in Nederland
Wij voeren vochtmetingen uit in onder andere de volgende plaatsen in Nederland:
Aalten Achterhoek Alkmaar Almelo Almere Alphen aan den Rijn Amersfoort Amstelveen Amsterdam Amsterdam-Zuidoost Apeldoorn Arnhem Assen Barendrecht Barneveld Berg en Dal Bergen op Zoom Berkelland Beuningen Beverwijk Borne Brabant Breda Bronckhorst Brumen Buren Capelle aan den IJssel Castricum Culemborg Dalfsen Delft Den Bosch Den Haag Den Helder Deventer Dinkelland Doesburg Doetinchem Dordrecht Drachten Druten Duiven Ede Ederveen Eindhoven Elburg Emmeloord Emmen Enschede Epe Ermelo Friesland Geleen Goes Gorkum Gouda Groningen Haarlem Hardenberg Hardenberg Harderwijk Hattem Heemskerk Heerde Heerenveen Heerhugowaard Heerlen Hellendoorn Helmond Hengelo Heumen Hilversum Hof van Twente Holten Hoofddorp Hoogeveen Hoogvliet Hoorn Huizen IJsselstein Kampen Kerkrade Landgraaf Leeuwarden Leiden Lelystad Limburg Lingewaard Lochem Losser Maarssen Maasdriel Maassluis Maastricht Medemblik Middelburg Montferland Neder-Betuwe Nederland Nieuwegein Nijkerk Nijmegen Nunspeet Oldebroek Oldenzaal Olst Ommen Oost Gelre Oosterbeek Oosterhout Oss Oude IJsselstreek Overbetuwe Purmerend Putten Raalte Renkum Rheden Ridderkerk Rijssen Rijswijk Roermond Roosendaal Rotterdam Rozendaal Scherpenzeel Schiedam Sittard Sneek Soest Spijkenisse Staphorst Steenwijkerland Tiel Tilburg Tubbergen Twente Twenterand Uden Utrecht Veenendaal Velsen Venlo Venray Vlaardingen Vlissingen Voorburg Voorst Waalwijk Wageningen Weert West Maas en Waal West-Betuwe Westervoort Wierden Wijchen Wijhe Winterswijk Woerden Zaandam Zaanstad Zaltbommel Zeeland Zeist Zevenaar Zoetermeer Zutphen Zwartewaterland Zwijndrecht Zwolle