Vochtige muren - Visual

Natte plek op de buitenmuur

Zit er een natte plek op de buitenmuur? Is de muur in de loop der jaren poreus geworden of kan deze niet goed drogen? Of heb je een oude woning waarbij de fundering is opgemetseld zonder waterkering? In dit artikel lees je meer natte plekken op de buitenmuur.

Hoe ontstaat er een natte plek op de buitenmuur?

Een natte plek op de buitenmuur ontstaat niet zomaar. In de meeste gevallen heb je last van een vochtprobleem in de muur. In sommige gevallen zijn de plekken op de binnen- en buitenmuur te zien. Als de muren al een tijdje vochtig zijn, kan er zelfs schimmel op gaan groeien. De twee meest voorkomende oorzaken van natte plekken op de muur zijn doorslaand vocht en optrekkend vocht. Opvallend is dat de vochtplekken bij doorslaand vocht voornamelijk in het midden van de muur zitten. Bij optrekkend vocht is meestal de onderkant van de muur erg vochtig. Zitten er natte plekken op de buitenmuur? Dan is het altijd verstandig om een vochtexpert er naar te laten kijken.

Natte plek op de buitenmuur

Natte plek op de muur als gevolg van doorslaand vocht

Een van de meest bekende oorzaken van natte plekken op de buitenmuur is doorslaand vocht. Het is een vochtprobleem dat ontstaat door kapotte gevels en poreuze muren. In enkele gevallen kan het ontstaan door een constructiefout in de woning, of door een verbouwing die niet helemaal goed is gegaan. Doordat de buitenmuur nat wordt door de regen, slaat het vocht door naar de binnenmuur van je woning. Dit zorgt ervoor dat je in huis te maken gaat krijgen met schimmel op de muur, loslatende muurbedekking en een muffe lucht in huis.

Doorslaand vocht veroorzaakt meestal natte plekken op de muur als het een tijdje flink heeft geregend. Als de muur dan niet goed kan drogen (als deze bijvoorbeeld in de schaduw staat) kan het vocht niet weg en ontstaan er natte plekken. Doorslaand vocht kan verholpen worden door de muren te impregneren of te schilderen met een vochtwerende verf. Alleen dit zorgt er wel voor dat de muur niet meer kan ‘ademen’. Je kunt ook kiezen voor het plaatsen van muurelementen om de natte plekken op de muur te stoppen. Maar het belangrijkste is om eerst een vochtbestrijding specialist naar de muur te laten kijken. Anders ga je de buitenmuur impregneren en dan is dit niet de juiste oplossing.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Natte plek op de buitenmuur door optrekkend vocht

Een ander vochtprobleem dat vaak in oudere woningen ontstaat, kan ook voor een natte plek op de buitenmuur zorgen. Optrekkend vocht komt vaak voor in oudere woningen. Voor het jaar 1980 werden de huizen gebouwd zonder een vocht- of waterkering. Niet ideaal, want het grondvocht kan via het metselwerk omhoog trekken. De natte plek op de buitenmuur kun je dan meestal zien zitten aan de onderkant van de muur.

Los van die natte plek op de buitenmuur zijn er nog meer nare gevolgen van optrekkend vocht. Zo kan de muur structureel beschadigen, het behang of het stucwerk zal los gaan laten. Ook de plinten tegen de muur aan kunnen vochtig worden en beschadigen. Als de muur al een tijdje vochtig is, zal er uiteindelijk ook schimmel op gaan groeien. Dat zorgt uiteindelijk weer voor een muffe geur in de woonkamer. Deze geur gaat uiteindelijk weer in je meubels, vloerbedekking en kleding zitten. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen wanneer je optrekkend vocht in de muur ziet.

Natte plekken op de buitenmuur

Hoe kun een natte plek op de buitenmuur voorkomen?

Een aantal zaken zijn erg belangrijk om de natte plekken op de buitenmuur te verhelpen. Voordat je de muur gaat impregneren of verven met een vochtwerende verf is het belangrijk dat de muur volledig hersteld is. Dat geldt ook voor het plaatsen van muurelementen. Er mogen geen barsten en scheuren meer in de muur zitten voordat je een van deze vochtbestrijding methodes kiest. De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om een vochtexpert in te schakelen. Zo weet je gelijk welk vochtprobleem er in de muur zit en kun je gerichter gaan kijken naar oplossingen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schakel een vochtbestrijding specialist in!

Als je doelgericht de natte plek op de buitenmuur wilt verhelpen, neem dan contact op met een vochtbestrijding specialist. Met behulp van een vochtmeting in huis en in de muur weet je gelijk wat er aan de hand is. In sommige gevallen is de natte plek ontstaan door een lekkage, dan is het belangrijk om eerst de lekkage op te lossen. In veel gevallen gaat het om een kapotte dakgoot of kieren rondom ramen en kozijnen. Vraag gerust een gratis vochtmeting aan om duidelijkheid te krijgen over de vochtproblemen bij jou in de muur.

Vochtbestrijding in Nederland

Wij voeren vochtmetingen uit in onder andere de volgende plaatsen in Nederland:

Aalten Achterhoek Alkmaar Almelo Almere Alphen aan den Rijn Amersfoort Amstelveen Amsterdam Amsterdam-Zuidoost Apeldoorn Arnhem Assen Barendrecht Barneveld Berg en Dal Bergen op Zoom Berkelland Beuningen Beverwijk Borne Brabant Breda Bronckhorst Brumen Buren Capelle aan den IJssel Castricum Culemborg Dalfsen Delft Den Bosch Den Haag Den Helder Deventer Dinkelland Doesburg Doetinchem Dordrecht Drachten Druten Duiven Ede Ederveen Eindhoven Elburg Emmeloord Emmen Enschede Epe Ermelo Friesland Geleen Goes Gorkum Gouda Groningen Haarlem Hardenberg Hardenberg Harderwijk Hattem Heemskerk Heerde Heerenveen Heerhugowaard Heerlen Hellendoorn Helmond Hengelo Heumen Hilversum Hof van Twente Holten Hoofddorp Hoogeveen Hoogvliet Hoorn Huizen IJsselstein Kampen Kerkrade Landgraaf Leeuwarden Leiden Lelystad Limburg Lingewaard Lochem Losser Maarssen Maasdriel Maassluis Maastricht Medemblik Middelburg Montferland Neder-Betuwe Nederland Nieuwegein Nijkerk Nijmegen Nunspeet Oldebroek Oldenzaal Olst Ommen Oost Gelre Oosterbeek Oosterhout Oss Oude IJsselstreek Overbetuwe Purmerend Putten Raalte Renkum Rheden Ridderkerk Rijssen Rijswijk Roermond Roosendaal Rotterdam Rozendaal Scherpenzeel Schiedam Sittard Sneek Soest Spijkenisse Staphorst Steenwijkerland Tiel Tilburg Tubbergen Twente Twenterand Uden Utrecht Veenendaal Velsen Venlo Venray Vlaardingen Vlissingen Voorburg Voorst Waalwijk Wageningen Weert West Maas en Waal West-Betuwe Westervoort Wierden Wijchen Wijhe Winterswijk Woerden Zaandam Zaanstad Zaltbommel Zeeland Zeist Zevenaar Zoetermeer Zutphen Zwartewaterland Zwijndrecht Zwolle