Vochtige muren - Visual

Hoe kun je een vochtige muur behandelen?

Vocht in de muur kan diverse oorzaken hebben, in dit artikel lees je hoe je vochtige muren kunt behandelen.

Vochtige muur behandelen

Vochtige muren in huis kunnen meerdere oorzaken hebben. Afhankelijk van het soort vochtprobleem dat zich voordoet in jouw woning, dient er een andere techniek toegepast te worden om hier een einde aan te maken. In dit artikel leer je welke vochtproblemen er bestaan, hoe je ze herkent en hoe je ze kunt bestrijden.

Vochtige muur behandelen: optrekkend vocht

Het meest voorkomende vochtprobleem in de muur is optrekkend (of opstijgend) vocht. Optrekkend vocht komt voornamelijk voor in oudere woningen die niet uitgerust zijn met een (naar behoren werkende) waterkering. Toch kan opstijgend vocht zich ook voordoen in nieuwbouwwoningen, bijvoorbeeld door hevige, langdurige regenval met een te hoog grondwaterpeil als gevolg. Je kan optrekkend vocht herkennen aan vochtplekken onderaan de muur, schimmels, zwarte plekken en een loskomende muurafwerking. Andere signalen zijn muffe geuren in huis, een verhoogde luchtvochtigheid en zoutkristallen op de muur.

Optrekkend vocht behandelen

Doorgaans wordt er gebruikgemaakt van drie verschillende methodes om optrekkend vocht te behandelen:

1) Vochtige muur behandelen door injectie

Dit is de meest gebruikte methode omdat deze techniek snel, eenvoudig en relatief goedkoop is. Net boven het grondniveau worden er gaten in de muur geboord die opgevuld worden met een vochtwerende gel. De gel zet uit en functioneert als barrière tussen het grondvocht en de muur.

2) Vochtige muur behandelen door te onderkappen

Een vochtige muur behandelen kan ook d.m.v. onderkapping. In dit geval wordt er een laag stenen “uitgekapt”, hier wordt een lood of kunststof (nieuwe) waterkering op geplaatst en de stenen worden teruggelegd. Deze methode is zeer tijdrovend en gebeurt in de praktijk bijna uitsluitend tijdens renovatiewerken.

3) Vochtige muur behandelen door muurelementen aan te brengen

Er worden muurelementen geplaatst op de buitenzijde van de muur. Deze elementen zuigen het vocht uit de muren en maken ze weer droog. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Vochtige muur behandelen

Vochtige muur behandelen: doorslaand vocht

Een vochtige muur kan ook het gevolg zijn van doorslaand vocht. Dit vochtprobleem wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door een (zwaar) beschadigde gevel en komt bijgevolg meestal voor bij oudere huizen. Het vocht sijpelt de woning binnen via de scheuren en/of barsten van de gevel(s). De vochtplekken bevinden zich aan de bovenkant van de muur en op het plafond. Gescheurd metselwerk, mos op de voegen en zwarte vlekken zijn andere tekenen van doorslaand vocht. Doorslaand vocht is niet alleen zichtbaar op de binnenmuur, maar ook op de buitenmuur.

Doorslaand vocht behandelen

Om komaf te maken met doorslaand vocht, wordt er meestal gebruikgemaakt van de volgende drie technieken:

1) Vochtige muur behandelen door te impregneren

De gevel wordt gereinigd en (eventueel) hersteld om er daarna een water- en vuilafstotende vloeistof op aan te brengen. Het zogenaamde impregneermiddel dringt door tot diep in het metselwerk en zorgt er zo voor dat vocht niet langer door de gevel kan slaan.

2) Vochtige muur behandelen d.m.v. nieuwe gevelbekleding

Met nieuwe gevelbekleding sla je twee vliegen in één klap: je maakt een einde aan het doorslaand vocht en je profiteert tegelijkertijd van een mooie, nieuwe gevel.

3) Vochtige muur drogen door muurelementen aan te brengen

Niet enkel bij optrekkend vocht, maar ook bij doorslaand vocht is het mogelijk om muurelementen te plaatsen op de buitenzijde van de muur. Deze elementen zuigen het vocht uit de muren en maken ze weer droog. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtige muur behandelen: condensatievocht

In een woning wordt er heel wat vocht geproduceerd. Denk maar aan activiteiten zoals douchen, koken of strijken bijvoorbeeld. De dagelijkse hoeveelheid lucht kan al snel oplopen tot acht liter. Wanneer dit vocht niet weg kan uit de woning gaat het afzetten op koude oppervlakken, zoals ramen, plafonds en muren. Dit verschijnsel is beter bekend onder de naam “condensatievocht”. Condensatievocht is het gevolg van een slechte ventilatie en komt bijna altijd voor in de vochtige ruimtes van het huis (badkamer, kelder, keuken, wasplaats, etc.). Condensatievocht herken je aan koude plekken aan de onderkant van de muren, schimmels op plafonds en muren, beschadigd behang en pleisterwerk, etc.

Condensatievocht behandelen

1) Vochtige muur behandelen door verbeterde ventilatie

Omdat condensatievocht veroorzaakt wordt door een gebrek aan ventilatie ligt de oplossing voor de hand: meer ventileren. Een vochtige muur behandelen doe je in dit geval door voldoende verse lucht te ventileren. Zet de ramen en deuren van je woning regelmatig open of maak gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem op de koudere dagen van het jaar.

2) Vochtige muur behandelen door muurelementen aan te brengen

Net zoals bij doorslaand en optrekkend vocht worden er muurelementen geplaatst op de buitenzijde van de muur. Deze elementen zuigen het vocht uit de muren en maken ze weer droog. Dit is een goedkope en milieuvriendelijke oplossing.

Condensatievocht bij het raam

Vochtige muur behandelen: kosten

Hoeveel je precies betaalt voor een vochtige muur te laten behandelen, wordt in de eerste plaats bepaald door de gekozen bestrijdingsmethode. Ook de lengte van de muur speelt een grote rol in het uiteindelijke kostenplaatje.

Prijs per vochtbestrijding methode

Optrekkend vocht behandelen: prijs

  • Muur injecteren: voor ongeveer 100 euro per lopende meter kan je je vochtige muur laten injecteren.
  • Muur onderkappen: het onderkappen van een vochtige muur kost je gemiddeld tussen 125 en 175 euro per lopende meter.
  • Muurelementen aanbrengen: het aanbrengen van muurelementen heeft een prijskaartje van 110 tot 160 euro per lopende meter.

Doorslaand vocht behandelen: prijs

  • Muur impregneren: voor het impregneren van een vochtige muur betaal je meestal zo’n acht tot twaalf euro per vierkante meter.
  • Nieuwe gevelbekleding: hoeveel je precies betaalt voor nieuwe gevelbekleding is volledig afhankelijk van het soort gevelbekleding dat je kiest.
  • Muurelementen aanbrengen: het aanbrengen van muurelementen kost je tussen 110 en 160 euro per lopende meter.

Condensatievocht behandelen: prijs

De prijs om een vochtige muur te behandelen is dit geval gebonden aan het soort ventilatiesysteem dat je kiest. Ventilatiesystemen met extra opties, zoals het verplaatsen van lucht bijvoorbeeld, zijn doorgaans een beetje duurder dan systemen die niet over deze optie beschikken.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtige muur behandelen: zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerde vakman?

Omdat het belangrijk is om je vochtige muur op de juiste manier te behandelen, is het geen goed idee om hier zelf aan te beginnen. Laat dit karwei over aan een ervaren specialist die precies weet waar hij op moet letten om onnodige schade aan je muur te voorkomen. Vraag vrijblijvende offertes aan bij minstens drie verschillende vochtbestrijders bij jou in de buurt en maak een grondige vergelijking. Kijk niet alleen naar het prijsverschil maar vergelijk ze ook met elkaar op basis van garantievoorwaarden, geschatte duur van de werkzaamheden, voorziene startdatum van de werkzaamheden, etc.