Last van optrekkend vocht in een oud huis?
Oudere woningen zijn vaak erg gevoelig voor vochtproblemen, zo kan optrekkend vocht in een oud huis vaak voor komen.
Optrekkend vocht in een oud huis
Oudere woningen hebben dikwijls een warme, traditionele uitstraling. Hierdoor zijn deze woningen tot op de dag van vandaag nog altijd razend populair hier bij ons in Nederland. Maar wist je dat oudere woningen erg gevoelig zijn voor vochtproblemen? Optrekkend vocht in een oud huis is een veel voorkomend probleem dat de nodige aandacht vereist.
Wat is optrekkend vocht in een oud huis?
Vocht kan op meerdere manieren in een woning binnenkomen: vocht ten gevolge van neerslag, vocht afkomstig uit de lucht of vocht afkomstig uit de grond. En deze laatste vochtsoort is diegene die het meeste voorkomt in oudere woningen. Optrekkend vocht, ook wel “(op)stijgend vocht” genoemd, ontstaat wanneer een woning niet voorzien is van een waterkering of wanneer de waterkering in slechte staat verkeert.
Een waterkering, oftewel waterkerende laag, is een folie of roofing van kunststof die tussen het metselwerk wordt geplaatst. De laag wordt aangebracht op de eerste rij stenen en waterpas met de vloer. De waterkerende laag zorgt ervoor dat grondvocht geen kans krijgt om de woning binnen te dringen via de muur. Is er geen waterkering in de woning of werkt deze niet naar behoren? Dan loop je een verhoogd risico op grondvocht dat via de onderkant van de muren steeds hoger optrekt. Vandaar de benaming “optrekkend vocht”. Oude huizen (die gebouwd zijn voor het jaar 1980) hebben meestal geen waterkering waardoor de bakstenen inmiddels erg poreus zijn. Het gevolg hiervan is optrekkend vocht.
Kenmerken van optrekkend vocht in een oud huis
Je weet nu dat de oorzaak van optrekkend vocht in de meeste gevallen ligt bij het ontbreken of niet naar behoren werken van de waterkering. Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat je met optrekkend vocht opgescheept zit in een oude woning:
- Vochtplekken aan de onderkant van de muur: optrekkend vocht is grondvocht dat stijgt. Daarom zie je dit soort vocht eerst altijd aan de onderkant van de muur in een oude woning. Meestal trekt het vocht omhoog tot op een hoogte van ongeveer 60 cm.
- Loskomende muurafwerking: vertoont jouw oudere woning tekenen van afgebladderde verf, loskomend pleisterwerk en/of behang? Dan heb jij te maken met optrekkend vocht.
- Schimmels, zwarte vlekken en zoutkristallen op de muur: een vochtige muur die aangetast is door opstijgend vocht laat niet alleen grote vochtplekken na, maar vertoont ook schimmels, zwarte vlekken en in sommige gevallen zoutkristallen.
- Vreemd uitziende laminaat: staat jouw laminaat plots een beetje bol of zie je rare krommingen? Dit wijst erop dat er grondvocht in jouw woning is binnengedrongen.
- Vochtige vloeren: niet enkel de muren, maar ook de vloeren voelen vochtig aan in het geval van optrekkend vocht.
- Hogere luchtvochtigheid: het leefklimaat voelt klam aan. Je moet de verwarming hoger draaien om een aangename temperatuur in huis te krijgen.
- Bedompte, duffe geuren in huis: ruikt je woning opeens niet meer zo fris als voorheen? Ook dat wijst op optrekkend vocht.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Gevolgen van optrekkend vocht in een oud huis
Optrekkend vocht in een oud huis kan definitieve schade berokkenen aan je woning. Daarom is het belangrijk dat je dit vochtprobleem van bij de eerste tekenen serieus aanpakt. De gevolgen van optrekkend vocht in een oud huis zijn:
1) Verhoogde stookkosten
Eén van de symptomen van optrekkend vocht is een verhoogde luchtvochtigheid in je woning. Om de gewenste temperatuur te verkrijgen binnenshuis, moet je de verwarming nu veel hoger zetten dan voorheen het geval was. Dit verschil merk je uiteraard terug aan je energierekening.
2) Schade aan de muren
Helaas is het zo dat wanneer je de vochtplekken ziet verschijnen, de grootste schade aan de muren al is aangericht. Aan de binnenmuren leidt optrekkend vocht tot schimmels, zwarte vlekken, zoutkristallen en vochtige muren. Buiten zorgt optrekkend vocht voor steeds poreuzere bakstenen met een groot risico op barsten tijdens vrieskou.
3) Gezondheidsproblemen
Optrekkend vocht in een oud huis is heel nadelig voor de gezondheid. De schimmels en bacteriën leiden ertoe dat je extra gevoelig bent voor infecties en verkoudheden. Gewrichtspijn, keel- en hoofdpijn en problemen met de ademhaling komen frequent voor bij optrekkend vocht.
Optrekkend vocht in een oud huis: zelf bestrijden of overlaten aan een specialist?
Meestal is het zo dat de constructie van een oude woning in een vrij poreuze staat verkeert. Het kleinste foutje kan ervoor zorgen dat je onomkeerbare schade aanricht aan het metselwerk van jouw huis. Op het internet vind je talloze tips en informatie voor het bestrijden van optrekkend vocht in een oud huis. Toch is het niet aanbevolen om hier, als amateur, zelf aan te beginnen. Iedere bestrijdingsmethode heeft zijn specifieke techniek en vraagt bijgevolg om de nodige vakkennis en ervaring.
Enkel een specialist met een uitgebreide kennis op het gebied van vochtbestrijding is een waterdichte garantie voor een doeltreffende aanpak van optrekkend vocht in een oud huis. Daar komt nog eens bij dat er bepaald gereedschap en bepaalde producten nodig zijn om het opstijgend vocht uit de muren te trekken. Als je hier zelf aan begint, betekent dit een extra investering waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Daarom is het in alle situaties beter dat je het optrekkend vocht in jouw huis laat behandelen door een ervaren vakman.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Er zijn meerdere manieren om optrekkend vocht in een oud huis te bestrijden. Dat zijn onder andere het injecteren van de vochtige muren, het onderkappen van de muur of het laten installeren van muurelementen. Schakel altijd een specialist in om het vochtprobleem op te lossen.
De kans om ziek te worden is groot wanneer je last hebt van veel vocht in huis. Je kunt last krijgen van gezondheidsklachten als hoofdpijn, een geïrriteerde huid en een benauwd gevoel. Het is belangrijk om voldoende te ventileren en als dat niet genoeg is, dan is het handig om een specialist er naar te laten kijken. Wellicht heb je structureel last van een vochtprobleem in huis.
Optrekkend vocht is een vochtprobleem dat zeker serieus genomen moet worden. Niet alleen kan optrekkend vocht ervoor zorgen dat de muren van de woning worden beschadigd, maar het is ook erg slecht voor je gezondheid (en die van je medebewoners). Zijn er signalen te zien van optrekkend vocht? Neem dan contact op met een vochtbestrijding specialist om het vochtprobleem op te lossen.
Als er sprake is van optrekkend vocht in de muur, dan kun je ervoor kiezen om de muurelementen te laten plaatsen, de muren te injecteren middels een vochtwerende gel of de muur te laten onderkappen. Elke methode heeft z’n voor- en nadelen, laat je vrijblijvend adviseren door een vochtbestrijding specialist.
Je kunt optrekkend vocht voorkomen door een waterkerende laag aan te brengen. Maar er zijn ook opties als het laten onderkappen van de muur of de muren te injecteren tegen optrekkend vocht. Een andere milieuvriendelijke en efficiënte oplossing is het aanbrengen van muurelementen in de buitenmuur.
Optrekkend vocht in een oud huis bestrijden
Er bestaan verschillende methodes om optrekkend vocht in een oud huis te bestrijden. We bespreken hieronder kort de meest gebruikte technieken:
Injectie in de vochtige muren
Bij deze methode worden er horizontaal iedere 10 cm gaten geboord over de volledige lengte van de vochtige muur. De gaten worden opgevuld met speciale buisjes waarin een vochtwerend middel gespoten wordt. Dit vochtwerend middel kan een waterafstotende gel of vloeistof zijn. Het middel zal gaan uitzetten en een buffer vormen tussen het grondvocht en het metselwerk.
Onderkappen van de vochtige muren
Een andere techniek voor het bestrijden van optrekkend vocht in een oud huis is het onderkappen van de muren. Bij deze methode worden er een rij stenen verwijderd (= onderkapt) uit de muur, er wordt een (nieuwe) waterkering geplaatst en de stenen worden teruggelegd. Deze techniek wordt veelal gebruikt tijdens renovatiewerken o.w.v. de intensiteit van de werkzaamheden.
Aanbrengen van muurelementen
Een derde manier om komaf te maken met optrekkend vocht in een oud huis is het aanbrengen van muurelementen. Deze elementen worden op de buitenmuur geplaatst en absorberen het vocht aanwezig in de muren. In ongeveer zes maanden tijd worden de muren droog getrokken met deze techniek. Muurelementen zijn blijvend zichtbaar aan de buitenkant van een woning. Ze zijn wel verkrijgbaar in meerdere kleuren waardoor het eenvoudiger is om een kleur te kiezen die mooi past bij de kleur van jouw gevel(s).