Last van vochtdoorslag in de muur?
Vochtdoorslag in de muur ontstaat wanneer er vocht door de gevel of muur heen dringt. Hoe herken je vochtdoorslag, maar veel belangrijker: Hoe kun je dit voorkomen?
Vochtdoorslag
In de loop van de jaren en door toedoen van het weer krijgt een gevel heel wat te verduren. Wanneer vocht door de gevel of muur heen dringt, spreken we van vochtdoorslag. Hoe komt vochtdoorslag tot stand, waaraan kan je het herkennen en hoe kan je het bestrijden? We vertellen het jou in dit artikel.
Wat is vochtdoorslag?
Vochtdoorslag is een vochtprobleem dat veroorzaakt wordt door regen en andere soorten neerslag die van buitenaf door de muren heen trekken (of slaan). De echte vraag hier is: “hoe komt het dat het vocht door de muren heen kan trekken?” Vocht kan enkel en alleen via de gevel of wanden naar binnen dringen wanneer de gevel beschadigd is. Een gevel wordt door de jaren heen blootgesteld aan allerlei (barre) weersomstandigheden. Van hevige stormen tot hagelbuien en bloedhete zomerdagen, een gevel dient overal tegen opgewassen te zijn. Toch leert de ervaring ons dat dit dikwijls niet zo is. Na verloop van tijd worden de bakstenen poreuzer en dat maakt dat er steeds meer kleine barstjes, gaatjes en scheurtjes ontstaan in de gevel. Daardoor heeft vocht de kans, om via deze openingen, in de woning binnen te dringen. Het gevolg hiervan is dat je gevel je niet langer (voldoende) beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf.
Naast de veranderlijke weersomstandigheden is er nog een andere factor die ervoor kan zorgen dat de staat van je gevel(s) verslechtert en dat is beplanting tegen de gevel. Hoe mooi dit er ook uitziet, het komt de staat van je gevel in ieder geval niet ten goede. Klimop, druivelaars en andere soorten gevelbeplanting maken je gevel steeds poreuzer en dat leidt tot scheuren en barsten die dan op hun beurt weer leiden tot vochtdoorslag.
Vochtdoorslag: symptomen
Je weet inmiddels dat vochtdoorslag, ook wel “doorslaand vocht” genoemd, veroorzaakt wordt door scheuren, gaatjes en/of barsten in je gevel(s). Maar dit is niet het enige kenmerk van dit vochtprobleem. Heb je in jouw woning één van de volgende zaken opgemerkt? Dan ben je helaas slachtoffer van vochtdoorslag geworden.
1) Vochtplekken op het eerste verdiep of hoger
Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door grondwater dat vrij spel heeft. Daardoor bevinden de vochtplekken zich in dat geval altijd op de benedenverdieping. Bij doorslaand vocht daarentegen, zijn de vochtplekken een gevolg van een aangetaste gevel. In dit geval bevinden de vochtplekken zich steeds op het eerste verdiep en/of hoger.
2) Onregelmatige vlekken
Zien de vochtplekken er onregelmatig en vochtig uit? En voelen ze daarnaast klammig aan? Dan heb je te maken met vochtdoorslag in jouw woning.
3) Vochtplekken aan de bovenkant van de muren
Kenmerkend voor vochtdoorslag zijn vochtplekken aan de bovenkant van de muren. Het kan ook voorkomen dat de vochtplekken zich op het plafond bevinden.
4) Vochtplekken op de binnen- en buitenmuur
Heb je ooit een buitenmuur gezien met afwisselend witte, grauw uitziende en zwarte plekken? Dat is een teken van vochtdoorslag op de buitenmuur. Doorslaand vocht kan dus zowel op de binnen- als op de buitenmuren voorkomen.
5) Loskomende muurafwerking
Vochtdoorslag leidt in bijna alle gevallen tot loskomende muurafwerking. Dit zie je terug aan afbladderende verf, afbrokkelend pleisterwerk en beschadigd en/of loskomend behang.
6) Zwarte vlekken en schimmels
Wanneer het probleem zich al een tijdje voordoet, krijg je meestal ook te maken met zwarte vlekken en schimmels op en rondom de vochtplekken.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Vochtdoorslag behandelen door gevelimpregnatie: voordelen
In de praktijk wordt vochtdoorslag bijna altijd bestreden door de gevel(s) te impregneren. Dat is ook niet gek als je je bedenkt hoeveel interessante voordelen gevelimpregnatie met zich meebrengt:
1) Geen vochtdoorslag meer
Het spreekt vanzelf dat het grootste voordeel van een gevel te impregneren de bestrijding van vochtdoorslag is. Op deze manier krijgt vocht niet langer de kans om de woning binnen te dringen en word je tegelijkertijd verlost van vochtplekken, loskomende muurafwerking en andere ongemakken.
2) Verlaagde energierekening
Vochtplekken leiden automatisch tot een verhoogde luchtvochtigheid. Van zodra de luchtvochtigheid normaal is ( = tussen 40 en 60%), zal je minder moeten verwarmen om het gewenste klimaat te bereiken. En dat verschil zie je terug op je energierekening.
3) Voordelige, langdurige oplossing
Gevelimpregnatie maakt komaf met vochtdoorslag op een goedkope manier. Voor acht tot twaalf euro per vierkante meter wordt je gevel geïmpregneerd. De effecten van gevelimpregnatie duren tien tot vijfjaar jaar.
4) Geen vorstschade meer
Niet behandelde gevels lopen een verhoogd risico op vorstschade. Een niet geïmpregneerde gevel is tenslotte erg poreus waardoor barsten en scheuren waarschijnlijk zijn op koude dagen. Gevelimpregnatie voorkomt dit probleem.
5) Verhoogde woningwaarde
Wanneer je gevel geïmpregneerd wordt, wordt hij eerst hersteld en gereinigd. Mossen, algen en andere groene viezigheden worden verwijderd waardoor je gevel er direct een pak mooier uitziet. En een nettere gevel betekent een verhoogde marktwaarde van je woning.
Vochtdoorslag behandelen door gevelimpregnatie: werkwijze
Om zeker te zijn dat je permanent een einde maakt aan vochtdoorslag doe je er goed aan om dit karwei over te laten aan een ervaren vochtbestrijder. Hij volgt onderstaande methode om vochtdoorslag aan te pakken:
1) Inspectie van de gevel(s)
Je mag nooit zomaar een gevel laten impregneren. Bepaalde soorten gevelbekleding zijn niet opgewassen tegen impregneermiddelen en bijgevolg zal dit het probleem dan ook niet oplossen. De vochtbestrijder gaat na of jouw gevel geschikt is voor impregnatie.
2) Keuze van het impregneermiddel
Van zodra de vochtspecialist bevestigd heeft dat jouw gevel geïmpregneerd kan worden, kiest hij het type impregneermiddel. (ook dit is afhankelijk van het soort gevelbekleding).
3) Gevelreparatie en -reiniging
Opdat gevelimpregnatie doeltreffend is, is het noodzakelijk dat alle barsten, scheuren en gaten eerst hersteld worden. Daarnaast moet de gevel professioneel gereinigd worden om alle viezigheden te verwijderen.
4) Afplakken van raam- en deurwerk
De vochtbestrijder plakt alles netjes af om te voorkomen dat je ramen en/of deuren beschadigd worden met het impregneermiddel.
5) Gevel impregneren
Wanneer alle voorbereidingen gedaan zijn, kan de gevel effectief geïmpregneerd worden. Het impregneermiddel wordt onverdund over de hele oppervlakte van de gevel verneveld.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Vochtdoorslag bestrijden op andere manieren
Hoewel gevelimpregnatie de populairste bestrijdingsmethode is tegen vochtdoorslag bestaan er ook nog een paar andere manieren om dit probleem te verhelpen:
1) Muurelementen aanbrengen
Muurelementen worden rechtstreeks op de buitengevel aangebracht. Ze maken gebruik van natuurlijke luchtstroom om het vocht aanwezig in de woning naar de elementen toe te zuigen. Het duurt gemiddeld zes maanden voordat een woning helemaal “droog gezogen” is. Voor muurelementen betaal je ongeveer 110 euro per lopende meter.
2) Nieuwe gevelbekleding aanbrengen
Ook door nieuwe gevelbekleding aan te brengen, maak je komaf met vochtdoorslag. Een vernieuwde gevel heeft immers geen gaten, scheuren of barsten waardoor vochtdoorslag geen enkele kans maakt. Bovendien is het ook aangenaam om te kunnen genieten van het uitzicht van een nieuwe gevel.