Vochtige muren - Visual

Last van schimmel op de muur?

Als er schimmel op de muur ontstaat, dan is de kans erg groot dat er vochtproblemen in huis zijn. Hoe kun je schimmelplekken verwijderen, maar veel belangrijker: Hoe kun je schimmel op de muur voorkomen?

Schimmel op de muur

De aanwezigheid van schimmel op de muur is één van de meest voorkomende symptomen van vochtproblemen in huis. Wat zijn de mogelijke oorzaken van deze schimmels, hoe kan je ze verwijderen en waar moet je allemaal rekening mee houden? We vertellen het je in dit artikel.

Hoe ontstaat schimmel op de muur?

Een vochtige ondergrond in combinatie met warme, stilstaande lucht vormt de ideale broedplaats voor schimmels. Wanneer er dan ook nog eens slecht of onvoldoende geventileerd wordt, is schimmelvorming zo goed als zeker. Schimmels voeden zich met het condensatievocht op de muren. Daarom nestelen ze zich meestal in de buurt van koude oppervlakken, zoals ramen en plafonds, waar veel condensatievocht aanwezig is. Schimmels verwijderen alleen helpt niet om definitief komaf te maken met het probleem. Het is belangrijk om te achterhalen van welk soort vocht de schimmel op de muur voortkomt.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem in een woning. Bevinden de vochtplekken, zwarte vlekken en schimmels zich aan de onderkant van de muur en merk je dat ze naar boven trekken tot op een hoogte van ongeveer één meter? Dan is opstijgend vocht de oorzaak van jouw schimmel op de muur.

Doorslaand vocht

Zie je de vochtplekken, schimmels en eventuele zwarte vlekken terug aan de bovenkant van de muur of op het plafond? Dan ben je het slachtoffer geworden van doorslaand vocht.

Condensatievocht

Wanneer de schimmel op de muur zich voornamelijk in de hoeken of in de buurt van de ramen bevindt, is condensatievocht de oorzaak. In dit geval kan je ook koude plekken voelen aan de onderkant van de muur.

Schimmel op de muur signaleren

Schimmel op de muur: gevolgen

Schimmel op de muur is het gevolg van een vochtprobleem en de effecten van dit verschijnsel kunnen dan ook erg negatief zijn voor de gezondheid van de bewoners. Schimmel op de muur kan, op lange termijn, leiden tot de volgende gezondheidsklachten:

  • Reuma: vooral voor mensen die gevoelig zijn voor gewrichtspijn is het waarschijnlijk dat het langdurig verblijven in een woning met schimmel op de muur tot reuma leidt.
  • Ademhalingsproblemen: niet enkel bij mensen met astma, maar ook bij anderen kan de aanwezigheid van schimmel ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.
  • Infecties op de luchtwegen: schimmels zijn vieze, kleine deeltjes die zich nestelen op de vochtige muren in een woning. Het inademen van deze viezigheden kan zorgen voor infecties op de luchtwegen en longontsteking.
  • Vermoeidheidssymptomen: om altijd fris en monter te zijn, is het essentieel dat je voldoende gezonde lucht inademt. Bij een gebrek aan zuivere lucht kunnen
  • vermoeidheidssymptomen de kop opsteken.

Verhoogde energierekening

Naast gezondheidsklachten zal schimmel op de muur ook automatisch leiden tot een verhoogde energierekening. De aanwezigheid van schimmel op de muur brengt een hogere luchtvochtigheid teweeg. Bijgevolg zal je meer moeten gaan stoken om het leefklimaat op peil te krijgen en dat voel je in je portemonnee.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schimmel op de muur: hoe verwijderen?

In de meeste gevallen is het niet zo moeilijk om schimmel op de muur te verwijderen en kan je dit makkelijk zelf doen. Indien je astmapatiënt bent of last hebt van allergie, raden we je wel aan om deze klus over te laten aan een professionele vochtbestrijder. Het is belangrijk dat je de schimmel op de muur nooit “droog” verwijdert. Schimmel bestaat uit miljoenen onzichtbare deeltjes die je ongewild verder verspreidt als ze met een droge spons of borstel probeert te verwijderen. De verspreiding van deze deeltjes maakt dat jij en de andere bewoners ze gaan inademen en dat heeft een negatief effect op de gezondheid. Gebruik daarom steeds een natte spons en/of borstel en bescherm jezelf door een mondkapje en handschoenen te dragen.

Hoewel er allerlei producten te koop zijn om schimmel op de muur te verwijderen, werken gewone soda, chloor en javel ook prima. Welke van de drie je best gebruikt, is afhankelijk van het soort muurafwerking in jouw woning. Chloor geeft goede resultaten op een witte met een beperkte hoeveelheid schimmelvlekken. Soda is dan weer beter wanneer het gaat om een behangen of geverfde muur in een felle kleur. Wanneer de schimmelvlekken te groot zijn en al volledig doorgedrongen zijn tot in de muurafwerking, zit er niets anders op dan opnieuw te behangen of te schilderen. In dit geval is het belangrijk om de muur grondig schoon te maken na het verwijderen van het oude behang of van de oude verflaag. Spoel na met water en wacht totdat de muur volledig droog is voordat je opnieuw gaat behangen of schilderen.

Schimmel op de muur verwijderen

Schimmel op de muur: vochtprobleem aanpakken

Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, is het verwijderen van de schimmel op de muur alleen niet genoeg. Indien je het onderliggend vochtprobleem niet aanpakt, keert de schimmel binnen een paar maanden weer terug. Hoe je je vochtprobleem het best kunt verhelpen, is afhankelijk van het soort vochtprobleem in jouw woning.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is het gevolg van een ontbrekende of slecht werkende waterkering. Dit probleem kan opgelost worden op verschillende manieren:

1) Muur injecteren

De populairste methode om opstijgend vocht te verhelpen, is het aanbrengen van een vochtwerend middel in de muur. Bij deze techniek worden er gaten in de muur geboord die opgevuld worden met het vochtwerend middel. Het middel zal uitzetten en vermijdt dat vocht nog langer tot in de woning door kan dringen.

2) Muur onderkappen

De vochtige muur wordt onderkapt om een (nieuwe) waterkering aan te brengen. Deze methode wordt meestal gebruikt tijdens verbouwingswerken en is duurder dan het injecteren van de muur.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt in de praktijk meestal verholpen door gevelimpregnatie. In dit geval wordt er een impregneermiddel verneveld op de gevel dat ervoor zorgt dat vocht niet langer door kan dringen.

Condensatievocht

Condensatievocht wordt veroorzaakt door een slechte ventilatie en kan verholpen worden door een natuurlijk of mechanisch ventilatiesysteem te voorzien in je woning.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Wat te doen tegen schimmel op de muren?

Er zijn tal van schoonmaakproducten waarmee je schimmel op de muur kunt verwijderen, maar het is belangrijker om het vochtprobleem op te lossen dat de schimmelplekken veroorzaakt. Laat daarom eerst een vochtmeting uitvoeren en laat het vochtprobleem permanent oplossen. Zo hoef je nadien geen schimmel meer van de muur te verwijderen.

Hoe komt schimmel op de binnenmuur?

Je kunt schimmel op de binnenmuur krijgen wanneer je last hebt van doorslaand vocht, optrekkend vocht en/of condensatievocht. Schimmel op de binnenmuur wordt in alle gevallen veroorzaakt door een vochtprobleem in je woning. Los je het vochtprobleem op, dan zul je geen last meer krijgen van schimmel op de binnenmuur.

Is schimmel op de muur schadelijk voor de gezondheid?

Ja, schimmel op de muur is schadelijk voor de gezondheid. Je kunt gezondheidsklachten krijgen als benauwdheid, regelmatige keelpijn, hoofdpijn en moeite met ademhalen. Het is uitermate belangrijk om de oorzaak van het schimmel probleem aan te pakken. Meestal gaat het om de grote hoeveelheid vocht in huis.

Is schimmel in de slaapkamer gevaarlijk?

Ja, schimmel in de slaapkamer is gevaarlijk. De schimmels in de slaapkamer kunnen allergische reacties veroorzaken en tal van andere gezondheidsklachten. Heb je last van schimmel in de slaapkamer, los dit dan zo snel mogelijk op. Denk aan je gezondheid!

Hoe kun je schimmelplekken verwijderen?

Het belangrijkste is dat je schimmel verwijderd met een vochtige doek of spons, zo kun je in elk geval voorkomen dat de schimmel zich verder verspreid. Er zijn diverse schoonmaakmiddelen waarmee je schimmel kunt verwijderen, maar het belangrijkste is om het vochtprobleem op te lossen. Zo voorkom je schimmelplekken op de muur en hoef je deze nooit meer te verwijderen.

Schimmel op de muur: zelf behandelen of overlaten aan een professional?

Het verwijderen van schimmel op de muur is een werkje dat je perfect zelf kunt doen. Maar als je het echte probleem niet aanpakt, zal je iedere twee maanden schimmel moeten verwijderen. En dat is nog lang niet alles: de gezondheidsklachten zullen aanhouden en ook je energierekening zal steeds duurder worden. Daarom is het van groot belang dat je het onderliggende vochtprobleem aanpakt. Doe een beroep op een professionele vochtbestrijder voor het behandelen van jouw vochtprobleem. Deze vakmannen stellen direct een juiste vochtdiagnose en weten perfect waar ze op moeten letten bij het verhelpen van jouw vochtprobleem. Ze beschikken over jarenlange ervaring in deskundige, doeltreffende oplossingen voor vochtproblemen en zijn uitgerust met al het nodige gereedschap om de werkzaamheden vlot en correct te laten verlopen.