Zit er veel teveel vocht in de muur?
Vochtproblemen in de muur komen vaak voor in oudere woningen, maar ook in nieuwbouwwoningen kan dit probleem ontstaan. In dit artikel lees je alles over vocht in de muur.
Vocht in de muur
Vocht in de muur komt vooral voor in oudere huizen. Toch kan dit probleem zich ook voordoen in nieuwe, modernere woningen. Waar komt dit vocht vandaan, hoe kan je vocht in de muur behandelen en met welk kostenplaatje gaat dit gepaard? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.
Waarom vocht in de muur behandelen?
Een te hoge luchtvochtigheid in je woning resulteert niet enkel in negatieve gevolgen voor je constructie, maar ook voor je gezondheid en voor je portemonnee. Wanneer de luchtvochtigheid in een woning normaal is, schommelt deze tussen 40 en 60%. Is de waarde hoger in jouw woning? Dan is het belangrijk dat je dit probleem zo snel mogelijk aanpakt. Doe je dit niet, dan krijg je binnen de kortste keren te maken met de volgende ongewenste effecten:
1) Effecten op je woning
Een teveel aan vocht in de muur heeft een negatieve invloed op de bouwconstructie. Zo kan het vocht het hout aantasten of tot diep in de gevel(s) doordringen en de bakstenen doen barsten. Binnenshuis zal vocht de muur steeds poreuzer maken waardoor je muurafwerking loskomt en/of beschadigd geraakt.
2) Effecten op je gezondheid
Vocht in de muur leidt tot schimmels, zwarte vlekken, muffe geuren en allerlei bacteriën. Als je tussen al deze viezigheden verblijft zonder hier iets aan te doen, is het risico op gezondheidsproblemen steeds groter. Vermoeidheidssymptomen, ademhalingsproblemen, allergieën en gewrichtspijnen zijn enkele van de mogelijke gevolgen.
3) Financiële effecten
Een te hoge luchtvochtigheid staat synoniem voor een klef woonklimaat. Om een woning met een teveel aan vocht in de muur warm te krijgen, zit er niets anders op dan de verwarming een paar graden hoger te zetten. En hierdoor betaal je natuurlijk meer aan energiekosten.
Opstijgend vocht in de muur
Zijn de muren nat aan de onderkant, ruik je vreemde, muffe geuren en begint de muurafwerking af te bladderen? Is de gips bevlekt en komen de plinten los? Dan ben jij het slachtoffer van opstijgend vocht geworden. Om dit optrekkend grondwater tegen te houden, wordt in de praktijk gebruikgemaakt van verschillende methodes.
Methode 1: de muren injecteren
De meest gebruikte methode om opstijgend vocht tegen te gaan, is het injecteren van de muur met het vochtprobleem. Een professionele vochtbestrijder boort eerst gaten over de volledige lengte van de muur om er vervolgens speciale buisjes in te plaatsen. Deze buisjes worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof die gaat uitzetten. Deze verharde massa vormt een buffer tussen het grondvocht en de muur en zorgt er zo voor dat de muur weer droog zal worden. Voor deze bestrijdingsmethode betaal je ongeveer 100 euro per strekkende meter.
Methode 2: de muren onderkappen
Een andere, meer omslachtige methode om opstijgend vocht in de muur aan te pakken, is het onderkappen van de muur. De vochtbestrijder kapt een rij stenen uit de aangetaste muur, op de vrijgekomen plaats wordt (nieuwe) waterkering aangebracht en de stenen worden teruggelegd. De prijs van deze methode schommelt tussen de 125 en 175 euro per strekkende meter.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Doorslaand vocht in de muur
Bevinden de natte plekken op je muur zich vooral in het midden of hoger? Meestal in de buurt van de ramen of van het plafond? Dan heb je te maken met doorslaand vocht. Doorslaand vocht ontstaat wanneer poreuze gevels het regenwater opslorpen waardoor het “doorslaat” op de binnen- en buitenmuren. Dit probleem kan opgelost worden door de muren te impregneren of door milieuvriendelijke muurelementen aan te brengen.
Methode 1: de muren impregneren
Gevelimpregnatie begint met een grondige inspectie van de staat van de gevel om te zien of de gevel geschikt is voor impregnatie en om het juiste impregneermiddel te bepalen. Eventuele schade aan de gevel wordt hersteld, de gevel wordt gereinigd en het impregneermiddel wordt op de gevel verneveld. Door gevelimpregnatie voorkom je niet alleen doorslaand vocht, maar ook vorst- en isolatieschade. Bovendien blijft je gevel zo ook langer schoon omdat mos, schimmels en andere soorten groene aanslag zich nu veel moeilijker kunnen hechten. Vocht in de muur aanpakken d.m.v. gevelimpregnatie kost tussen acht en twaalf euro per vierkante meter.
Methode 2: muurelementen aanbrengen
Een andere manier om komaf te maken met doorslaand vocht in de muur is het aanbrengen van muurelementen op de gevel(s). Deze elementen onttrekken het vocht aan de muur en maken de muur helemaal droog in een half jaar tijd. Voor deze bestrijdingsmethode betaal je tussen 110 en 160 euro per strekkende meter.
Condensatievocht in de muur
Condensatie is gekoelde waterdamp die zich afzet op en rondom koude oppervlakken, zoals ramen of plafonds bijvoorbeeld. Dit vochtprobleem wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De oplossing is dan ook logischerwijze beter ventileren. Er zijn een aantal (kleine) dingen die je zelf kunt doen om condensatievocht aan te pakken:
- Zet ramen en deuren zo vaak mogelijk open om beter te verluchten.
- Maak gebruik van een afzuigkap tijdens het koken.
- Zet de raam open als je een douche neemt en neem een minder warme douche.
- Zorg voor een verlaagde hoeveelheid vocht in huis: verminder het condensatievocht door je wasgoed buiten op te hangen of door (mobiele) ventilators te plaatsen in de vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de kelder of de keuken.
- Zorg voor voldoende isolatie: een goed geïsoleerde woning verlaagt het risico op vocht in de muur.
Vocht in de muur is een probleem dat verholpen kan worden op drie manieren, namelijk door de muren te injecteren met een vochtwerende gel, de buitenmuur te impregneren of door muurelementen in de buitenmuur te laten plaatsen. Met alleen het drogen van de vochtige muur los je het vochtprobleem helaas niet op.
Het vochtpercentage in de muur is afhankelijk van het materiaal van de muur en uiteraard de dikte van de muur. Het gemiddelde, en dus ideale vochtpercentage bedraagt tussen de 5 a 12 procent. Is het percentage hoger dan 15%, dan is het belangrijk om een vochtmeting te laten doen door een specialist op het gebied van vochtbestrijding.
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de natte muur aan te pakken, dat kun je doen door gebruik te maken van muurelementen in de buitenmuur, de muur te laten injecteren met een vochtwerende gel, de muur te laten onderkappen (bij optrekkend vocht) of door de buitenmuur te impregneren. Wil je de muur opnieuw schilderen, zorg er dan eerst voor dat de muur helemaal droog is.
Je kunt het vocht uit je kamer krijgen door beter te ventileren, als dat niet mogelijk is of is de luchtvochtigheid nog steeds te hoog. Dan kan er sprake zijn van een vast vochtprobleem, het beste is om een specialist er naar te laten kijken en een vochtmeting uit te laten voeren.
Een muur mag natuurlijk niet te nat zijn, wanneer het vochtgehalte in de muur hoger is dan 17% dan is de muur veel te nat. Een ideaal vochtgehalte in de muur is tussen de 5 a 12 procent. Wil je weten hoe vochtig jouw muren zijn, laat dan een vochtmeting uitvoeren.
Mechanisch ventilatiesysteem
Door de aanwezigheid van een mechanisch ventilatiesysteem in jouw woning wordt de vervuilde lucht afkomstig van de keuken, het toilet of de badkamer voortdurend afgevoerd en zorgen ventilatieroosters voor de aanvoer van frisse, zuivere lucht. De prijzen voor dit systeem beginnen bij 550 euro en kunnen, afhankelijk van jouw wensen, oplopen tot zo’n 7.000 euro.
Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.
Vocht in de muur: zelf bestrijden of overlaten aan een specialist?
Dikwijls is het zo dat wanneer je zelf aan de slag gaat om het vocht in de muur van jouw woning aan te pakken, je meer kwaad dan goed doet. Doe een beroep op een professionele vochtbestrijder en geniet van de volgende voordelen:
- Deskundige diagnose: een professionele vochtbestrijder is uitgerust met speciale apparatuur om de oorzaak van het vocht in de muur te bepalen. Zo stelt hij een correcte diagnose en weet hij wat de juiste oplossing is voor jouw vochtprobleem.
- Permanente oplossing: enkel wanneer je je vochtprobleem laat aanpakken door een beroeps ben je zeker van een feilloze realisatie van de bestrijdingswerken.
- Vlotte uitvoering van de werken: een ervaren vochtbestrijder weet precies wat hij doet en heeft bijgevolg niet veel tijd nodig om jou van jouw vochtprobleem af te helpen. Zo ben jij in een mum van tijd verlost van het vocht in de muur.