Vochtige muren - Visual

Schimmel in de hoeken van de kamer

Heb je veel last van vocht in huis en groeit er zelfs schimmel in de hoeken van de kamer? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem. Schimmel op de muur ontstaat vaak in de woonkamer, badkamer, keuken, kelder en zelfs in de slaapkamer. Hoe verhelp je dit probleem?

Hoe ontstaat er schimmel in de hoeken van de woonkamer?

Wanneer je last hebt van schimmel in de hoeken van de kamer, dan is het belangrijk om dat probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Hierdoor bescherm je je woning en ook je gezondheid. Schimmel in de woonkamer wordt meestal veroorzaakt door een vochtprobleem. Een aantal vochtproblemen die vaak voorkomen zijn doorslaand vocht en optrekkend vocht. Maar er kan ook schimmel op de muur ontstaan doordat er een lekkage is geweest of een grote hoeveelheid condensatievocht. Als er schimmel op de buitenmuren (en binnenmuren) zit, dan is dat meestal een gevolg van doorslaand vocht of optrekkend vocht. Groeit er schimmel alleen op de binnenmuur, dan wordt dat meestal veroorzaakt door veel condensatievocht.

Schimmels hebben een vochtige ondergrond nodig om goed te kunnen groeien. In een ruimte die droog is, daar zul je nauwelijks schimmelplekken kunnen zien. Er zijn in het algemeen ontzettend veel schimmelsoorten, een aantal van deze soorten kunnen ook binnen in de woning ontstaan. Schimmels ontstaan doordat microscopisch kleine schimmelsporen in de omgeving verspreiden. Deze sporen komen je woning in via de ramen en deuren. Eigenlijk zijn er altijd schimmels aanwezig in huis, maar deze kunnen zich pas ontwikkelen op vochtige oppervlakken. Als de luchtvochtigheid in huis hoog is en de muren zijn vochtig, dan zal er al snel schimmel in de hoeken van de kamer ontstaan.

Schimmel in de hoeken van de kamer

Wat zijn de gevolgen van schimmel in de hoeken van de slaapkamer?

Allereerst schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid. Uit diverse onderzoeken blijkt het inademen van schimmelsporen voor problemen met de luchtwegen kan zorgen. Vooral kwetsbare doelgroepen kunnen hier last van krijgen. Hierbij kun je denken aan kleine kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en mensen met astmatische klachten. Vooral mensen die al klachten hebben aan de luchtwegen kunnen erg veel last krijgen van schimmels in huis.

Schimmel op de muur is slecht voor je woning. Wanneer er schimmel in de hoeken van de kamer begint te groeien zul je zien dat de muurbedekking wordt aangetast. Zo kan het behang op de muur los gaan laten, het stucwerk afbrokkelen en de verf afbladderen. Hoe langer je wacht met het oplossen van het vocht in de muur, des te groter zullen de schimmelplekken op de muur worden.

Er ontstaat een muffe geur in huis wanneer er schimmel op de muur begint te groeien. Wanneer de muren vol met schimmel zitten, zal er uiteindelijk een muffe geur in huis ontstaan. Deze geur gaat uiteindelijk ook in de meubels en vloerbedekking zitten. In zeer extreme gevallen gaat deze lucht zelfs in je kleding zitten. Je kunt ervoor kiezen om meer te gaan ventileren, maar het oplossen van de grote hoeveelheid vocht in huis zou beter zijn.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schimmelplekken als gevolg van veel condensatievocht

Wanneer warme en vochtige lucht wordt afgekoeld, ontstaat er condensatievocht. Dit gebeurt vooral tijdens het koken, douchen, strijken of het laten drogen van de was. Zelfs de lucht die we uitademen is vochtig en kan zorgen voor condensatie. Wordt er niet voldoende geventileerd, dan gaat de lucht uiteindelijk condenseren op koude oppervlakken zoals het plafond en de muren. Bij condensatievocht zul je vaak zien dat er schimmelplekken ontstaan in de hoeken tegen het plafond aan. Vooral in de badkamer en in de keuken kan er schimmel in de hoeken ontstaan.

In veel gevallen kun je de hoeveelheid condensatievocht verminderen door beter te gaan ventileren. Denk bijvoorbeeld aan het open zetten van een raam tijdens het koken of douchen. Ook in de slaapkamer is het goed om af en toe een raampje open te zetten. Wanneer we slapen ontstaat er namelijk ook condensatievocht. Als beter ventileren niet voldoende is, dan kan het zijn dat er nog een ander vochtprobleem aanwezig is. Dat kun je laten achterhalen door een vochtbestrijding specialist.

Schimmels in de hoek woonkamer

Schimmels op de muur door optrekkend vocht

Er kan ook schimmel in de hoeken van de kamer ontstaan bij het vochtprobleem optrekkend vocht. Opvallend is dat de schimmelplekken vooral ontstaan in de hoeken tegen de vloer aan. Wanneer dit het geval is kunnen de plinten en het behang los gaan laten. Optrekkend vocht komt vaak voor bij oudere woningen, voor het jaar 1980 werden de huizen nog gebouwd zonder waterkering. De waterkering zorgt ervoor dat het grondvocht niet via de muur omhoog getrokken kan worden. Dus bij oude huizen heeft het grondvocht vrij spel en trekt het via de muur omhoog.

Helaas is beter ventileren bij optrekkend vocht niet voldoende om het probleem te verhelpen. Er zit letterlijk een vochtprobleem in de muur en dat moet aangepakt worden. Er zijn een aantal oplossingen om optrekkend vocht te bestrijden. Dat kan door de vochtige muren te injecteren met een vochtwerende gel, de muren te laten onderkappen of je kunt er muurelementen in laten plaatsen. Zo kun je groei van de schimmel in de hoeken van de kamer beëindigen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Schimmel in de hoeken van de kamer bestrijden

Vind je die schimmelplekken in de hoeken van de kamer maar niets? Laat dan het vochtprobleem verhelpen door een vochtbestrijding specialist. Maar eerst is het belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem in de woning te achterhalen. Met behulp van een gratis vochtmeting is de oorzaak zo achterhaald. Weet je wat er aan de hand is? Dan kan er gekeken worden naar een passende oplossing om het vocht in huis te bestrijden.

Bij een vochtmeting wordt er gekeken naar de luchtvochtigheid in huis. Een gezonde luchtvochtigheid is een percentage tussen de 40 en 60 procent. Is het vochtgehalte hoger, dan is er een vochtprobleem aanwezig in huis. Er wordt ook gekeken naar het vochtgehalte in de muur en naar de locaties van de schimmelplekken op de muur.