Vochtige muren - Visual

Last van optrekkend vocht in de buitenmuur?

Optrekkend vocht komt meestal voor in oudere woningen en dan voornamelijk in de buitenmuur. Hoe kun je dit vochtprobleem verhelpen?

Optrekkend vocht buitenmuur

Ondanks dat het algemeen geweten is dat optrekkend vocht meestal voorkomt in oudere woningen, kan het zeker ook voorkomen in nieuwe woningen. Maar hoe ontstaat optrekkend vocht precies, welke technieken bestaan er om dit probleem te verhelpen en wat zijn de voor- en nadelen verbonden aan iedere techniek?

Optrekkend vocht buitenmuur: oorzaak

Misschien heb je wel al eens gehoord over opstijgend vocht, stijgend vocht of optrekkend vocht. Deze termen hebben allemaal dezelfde betekenis. Het gaat hier om grondvocht dat door het ontbreken of slecht werken van de waterkering vrij spel heeft en zo via de gevel in het metselwerk en uiteindelijk tot in de woning binnendringt. Toch kan opstijgend vocht ook voorkomen bij nieuwe woningen die wel voorzien zijn van een waterkering. In dit geval is de spouwmuur de boosdoener. Tussen de spouw blijft er vaak puin, restafval en zand achter. Deze viezigheden kunnen zorgen voor contact tussen de binnen- en buitenmuur met als gevolg dat het optrekkend vocht in de buitenmuur overslaat op de binnenmuur.

En er zijn nog veel meer signalen waaraan je optrekkend vocht op de buiten- en/of binnenmuren kunt herkennen. Zo is de kans groot dat je muffe, onaangename geuren zult ervaren in je woning en dat de vochtplekken omgeven zijn met zwarte vlekken en schimmels. Een andere vervelende weerslag van optrekkend vocht in de buitenmuur is het effect op de muurafwerking. Niet zelden leidt opstijgend vocht tot een beschadigde muurafwerking. Behang, verf en pleisterwerk komen langzaam maar zeker los en kunnen onherstelbare schade oplopen. Wanneer dit gebeurt zit er niets anders op dan je muur opnieuw te schilderen of te behangen.

Verf laat los op de buitenmuur

Bestrijding optrekkend vocht buitenmuur: muur injecteren

Doorgaans wordt er gebruikgemaakt van drie verschillende oplossingen om optrekkend vocht in de buitenmuur tegen te gaan. Je kan de muren injecteren, de muren onderkappen of muurelementen plaatsen. We bespreken de voor- en nadelen van iedere oplossing.

De meest toegepaste techniek om optrekkend vocht te behandelen, is het injecteren van de muren. Deze methode wordt gerealiseerd volgens onderstaand stappenplan:

Stap 1: gaten boren in de vochtige muren

Wanneer er gekozen wordt voor muurinjectie zal de professionele vochtbestrijder eerst gaten boren over de hele lengte van de vochtige muur (of muren). Er wordt 10 tot 15 cm plaats gelaten tussen ieder gat en de gaten worden op een hoogte van ongeveer 5 cm van het vloeroppervlak geboord.

Stap 2: vochtige muur injecteren met een vochtwerend middel

Van zodra de gaten geboord zijn, worden er kleine buisjes in geplaatst. In deze buisjes brengt de vochtspecialist een vochtwerend middel, in de vorm van een gel of een vloeistof, aan. De vochtwerende gel of vloeistof zal uitzetten en verharden waardoor er een waterkerende laag ontstaat. Het gevolg hiervan is dat optrekkend vocht in de buitenmuur niet langer mogelijk is.

Voordelen

 • Goedkope oplossing: voor 100 euro per lopende meter kan je je muren laten injecteren.
 • Snelle oplossing: de werkzaamheden worden doorgaans uitgevoerd in één dag.
 • Eenvoudige oplossing: er is geen zwaar kap- en breekwerk nodig voor deze techniek.

Nadelen

 • Het leefvocht kan niet meer naar buiten
 • Geen 100% garantie dat het probleem opgelost is

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Bestrijding optrekkend vocht buitenmuur: muren onderkappen

Een andere oplossing voor optrekkend vocht in de buitenmuur is het onderkappen van de vochtige muur. Bij deze techniek gaat men als volgt te werk:

Stap 1: losfrezen

De onderkant van de gevel wordt in horizontale sleuven los gefreesd van de bovenkant.

Stap 2: waterkering aanbrengen

Van zodra de nodige rij stenen “onderkapt” is, zal de vochtspecialist een (nieuwe) waterkering aanbrengen die ervoor zorgt dat vocht niet langer door kan dringen.

Stap 3: stenen terugleggen

Wanneer de waterkerende laag aangebracht is, worden de stenen teruggeplaatst en zijn de werkzaamheden klaar.

Voordelen

 • 100% garantie: het onderkappen van de muren is een zeer effectieve oplossing.
 • Permanente oplossing: het aanbrengen van een waterkering door de vochtige muur te onderkappen, maakt permanent komaf met het probleem van optrekkend vocht in de buitenmuur. De vochtbestrijding moet nooit meer herhaald worden.

Nadelen

 • Veel kap- en breekwerk: je begrijpt dat het onderkappen van de vochtige muur/muren geen simpel karwei is en dat er hier heel wat kap- en breekwerk aan te pas komt.
 • Tijdrovend: omdat het onderkappen van de muren meestal enkele weken tijd in beslag neemt, wordt deze methode doorgaans alleen tijdens renovatiewerken toegepast.
 • Dure oplossing: voor het onderkappen van de muren betaal je meer dan voor muurinjectie. Houd rekening met een kostenplaatje tussen 125 en 175 euro per lopende meter.
Optrekkend vocht buitenmuur

Bestrijding optrekkend vocht buitenmuur: muurelementen aanbrengen

Een derde oplossing voor het verhelpen van optrekkend vocht in de buitenmuur is het aanbrengen van muurelementen. De muurelementen worden rechtstreeks aan de buitenkant van de muur bevestigd en zuigen het optrekkend vocht uit de muur. Na ongeveer zes maanden zal het optrekkend vocht volledig verdwenen zijn.

Voordelen

 • Goedkope oplossing: het aanbrengen van muurelementen om optrekkend vocht uit de buitenmuur te halen, is een relatief goedkope oplossing. Voor muurelementen betaal je ongeveer 110 euro per lopende meter.
 • Permanente oplossing: het aanbrengen van muurelementen hoef je maar één keer in je leven te doen want deze oplossing maakt definitief komaf met optrekkend vocht.
 • Ook geschikt om andere vochtproblemen te bestrijden: muurelementen zijn niet alleen geschikt om optrekkend vocht uit de buitenmuur te zuigen, maar functioneren ook perfect om doorslaand vocht en condensatievocht te bestrijden. Zo ben je meteen beschermd tegen de drie meest voorkomende vochtproblemen.
 • Snelle oplossing: net zoals het geval is bij muurinjectie, kunnen de muurelementen in één dag tijd geplaatst worden.
 • Leefvocht kan naar buiten: er wordt geen waterdichte laag aangebracht waardoor de woning kan blijven ademen.

Nadelen

 • Zichtbaar aan de onderkant van de muur: het enige echte nadeel aan muurelementen is dat ze zichtbaar zijn op je gevel. Het is wel zo dat ze verkrijgbaar zijn in meerdere kleuren. Zo kan je een kleur uitzoeken die bij jouw gevel past.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Optrekkend vocht buitenmuur zelf behandelen?

Als jij een echte handige harry bent, denk je misschien dat je het optrekkend vocht in de buitenmuur van jouw woning makkelijk zelf kunt bestrijden. Hoewel sommige technieken misschien niet zo moeilijk lijken, is het toch geen goed idee om hier zelf aan te beginnen. Als er iets misloopt zijn de gevolgen dikwijls niet te overzien en zal je hoge kosten moeten betalen om de aangerichte schade weer te herstellen. Doe daarom steeds beroep op een professionele vochtbestrijder met kennis van zaken.