Vochtige muren - Visual

Last van vochtplekken op de muur?

In veel woningen kun je last krijgen van vochtplekken op de muur, het ontstaan van vochtproblemen in huis kan je op diverse manieren stoppen.

Vochtplekken op de muur

Vochtplekken op de muur kunnen meerdere oorzaken hebben. Iedere oorzaak vraagt om een specifieke aanpak. Waar vochtplekken op de muur vandaan komen en hoe ze behandelend kunnen worden, lees je hier.

Vochtplekken op de muur: oorzaken

Opstijgend vocht

Vochtplekken kunnen o.a. ontstaan op de onderkant van de muur op het gelijkvloers. Het gaat hier om grondwater dat omhoogtrekt in de muren. Dit verschijnsel is beter bekend onder de naam “opstijgend vocht”. Opstijgend vocht wordt ook wel “optrekkend vocht” genoemd. De oorzaak van opstijgend vocht ligt bijna altijd bij een slecht werkende waterkering of bij het gebrek aan een waterkering. Daarom doet dit probleem zich vooral voor in oudere huizen die gebouwd zijn voor het jaar 1980. Optrekkend vocht leidt meestal ook tot beschadigde plinten en vloerplaten.

Doorslaand vocht

Heb je te kampen met vochtplekken op de muur op de eerste verdieping of hoger? Komen de vlekken voor in onregelmatige patronen en bevinden ze zich aan de bovenkant of op het plafond van de muren? Dat zijn tekenen van doorslaand vocht. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door beschadigde gevels en kan zowel op binnen- als op buitenmuren voorkomen. Doorslaand vocht kan je ook herkennen aan afbladderende verf en behang.

Condensatievocht

Komen de vlekken voor op de eerste verdieping of hoger, maar bevinden ze zich hoofdzakelijk in de buurt van de ramen en in de hoeken? Dan is condensatievocht de oorzaak. Condensatievocht komt tot stand door slechte of onvoldoende ventilatie. Andere kenmerken zijn koude plekken aan de onderkant van de muur, afbladderende verf en afbrokkelend pleisterwerk.

Vochtplekken op de muur door optrekkend vocht

Vochtplekken op de muur behandelen: opstijgend vocht

Er zijn meerdere methodes om een einde te maken aan opstijgend vocht. Hier bij ons in Nederland wordt er doorgaans gebruikgemaakt van drie verschillende technieken:

Techniek 1: de muren injecteren

Vanwege het lage prijskaartje en de eenvoud van deze techniek is het injecteren van de muren de populairste methode om opstijgend vocht te verhelpen. In dit geval boort de professionele vochtbestrijder iedere 3 tot 5 cm gaten in de vochtige muur en dit over de hele lengte. De gaten worden geboord op 50 cm boven het vloeroppervlak en ze worden opgevuld met speciale buisjes. In deze buisjes brengt de vochtspecialist een vochtwerende gel of vloeistof aan. Deze gel zet uit en verhardt en vormt zo een blokkade voor het vocht.

Techniek 2: de muren onderkappen

Wanneer er renovatiewerken uitgevoerd worden, wordt er dikwijls gekozen voor het onderkappen van de muren o.w.v. het permanente effect. Er wordt een rij stenen verwijderd uit de muur om op die plaats een (nieuwe) waterkering aan te brengen. Nadien worden de stenen teruggelegd. Deze bestrijdingsmethode is duurder dan de muren injecteren en kan enkel toegepast worden mits de muren makkelijk te bereiken zijn van de buitenkant. De werkzaamheden nemen veel tijd in beslag en het risico op het vrijkomen van schadelijke stoffen bestaat.

Techniek 3: muurelementen aanbrengen

Een andere manier om optrekkend vocht te bestrijden, is het aanbrengen van muurelementen. Deze methode is snel, relatief goedkoop en de werkzaamheden kunnen op één enkele dag gerealiseerd worden. De muurelementen worden op de gevel(s) bevestigd en zuigen de vochtige muur droog in ongeveer zes maanden tijd.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtplekken op de muur behandelen: doorslaand vocht

Net zoals het geval is bij opstijgend vocht, wordt er ook bij het bestrijden van doorslaand vocht gebruikgemaakt van meerdere technieken:

Techniek 1: gevelimpregnatie

In de praktijk wordt er meestal gekozen voor gevelimpregnatie om doorslaand vocht tegen te gaan. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door scheuren en/of gaatjes in de gevel. Door een onverdund impregneermiddel aan te brengen op de beschadigde gevel(s) krijgt vocht geen kans meer om tot in het metselwerk van de woning binnen te dringen. Voordat deze methode toegepast kan worden, is het belangrijk dat de schade aan de gevel eerst hersteld wordt. Anders zou het impregneermiddel gewoon in de openingen kunnen lopen en zal vocht zijn weg naar binnen toch nog vinden. Ook is het voornaam dat de gevel eerst ontdaan wordt van algen, mossen en andere soorten groene aanslag.

Techniek 2: muurelementen aanbrengen

Niet alleen bij optrekkend vocht, maar ook bij doorslaand vocht is het aanbrengen van muurelementen zeer doeltreffend. De muurelementen maken gebruik van natuurlijke luchtstroming om het vocht uit de woning te zuigen waardoor de vochtplekken op de muur zullen verdwijnen. Deze methode is zeer milieuvriendelijk en omdat de muurelementen verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren hoeven ze er niet eens lelijk uit te zien op jouw gevel(s).

Techniek 3: nieuwe gevelbekleding

Een andere, directe aanpak is het voorzien van nieuwe gevelbekleding. Zo profiteer je van een nette, nieuwe gevel en maak je tegelijkertijd komaf met de vochtplekken op de muur.

Vochtplekken op de muur herstellen

Vochtplekken op de muur behandelen: condensatievocht

Naast doorslaand vocht en optrekkend vocht is ook condensatievocht een veel voorkomend probleem in huizen. Condensatievocht kan op drie verschillende manieren bestreden worden:

Techniek 1: meer natuurlijke ventilatie

Wanneer het gaat om een vrij kleine hoeveelheid condensatievocht kan je zelf een paar maatregelen nemen om hier vanaf te geraken. Zo kan je de ramen en deuren vaker openzetten, je wasgoed buiten te drogen hangen en gebruikmaken van een afzuigkap tijdens het koken. Vaak is het echter zo dat dit alles niet genoeg is om een definitief einde te maken aan condensatievocht.

Techniek 2: mechanisch ventilatiesysteem aanbrengen

Wanneer er sprake is van grote hoeveelheden condensatievocht is het beter om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem voert de vervuilde lucht af en zorgt tevens voor de aanvoer van frisse, zuivere lucht. Decentrale systemen (= één systeem per kamer) zijn ideaal wanneer je te maken hebt met vochtplekken op de muur in een specifieke ruimte. Indien het gaat om vochtplekken op de muur in meerdere ruimtes kies je best voor een centrale ventilatie. Houd er wel rekening mee dat deze laatste optie heel wat duurder is en om meer kap- en breekwerk vraagt.

Techniek 3: muurelementen aanbrengen

Ook in het geval van condensatievocht kan je muurelementen laten aanbrengen om je vochtprobleem te bestrijden.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtplekken op de muur behandelen: prijs

Hoeveel je precies betaalt voor het bestrijden van vochtplekken op de muur is logischerwijze afhankelijk van het exacte vochtprobleem en de gekozen bestrijdingsmethode. In onderstaande tabellen geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten per bestrijdingsmethode:

Opstijgend vocht

Muren injecteren | € 100 per lopende meter |
Muren onderkappen | € 125 tot € 175 per lopende meter |
Muurelementen aanbrengen | € 100 tot € 160 per lopende meter |

Doorslaand vocht

Gevelimpregnatie | € 8 tot € 12 per m² |
Muurelementen aanbrengen | € 100 tot € 160 per lopende meter |
Nieuwe gevelbekleding | € 25 tot € 200 per m² |

De prijzen voor betonnen gevelbekleding of kaleien zijn eerder aan de lage kant terwijl de prijzen voor leien, hout en metaal hoger liggen.

Condensatievocht

Decentrale ventilatie | € 550 tot € 1.500 exclusief btw, inclusief plaatsing |
Centrale ventilatie | € 3.000 tot € 7.000 exclusief btw, inclusief plaatsing |
Muurelementen aanbrengen| € 100 tot € 160 per lopende meter |