Vochtige muren - Visual

Muffe geur in huis

Heerst er een muffe geur in huis? Merk je ook dat de luchtvochtigheid in huis erg hoog is? Dan is de kans groot dat je last hebt van een vochtprobleem. Een muffe geur ontstaat niet alleen in een oud huis, ook de slaapkamer of woonkamer kan muf gaan ruiken. Hoe vochtprobleem aanpakken?

De oorzaak van een muffe geur in huis

Een muffe geur in huis wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in de woning. Als er veel vocht in huis aanwezig is, zullen schimmels en bacteriën zich makkelijker door het huis verspreiden. Hoe meer schimmel er op de muur gaat groeien, des te sterker zal de muffe lucht in huis worden. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan worden veroorzaakt door veel condensatievocht, een lekkage of een vochtprobleem in de muur.

In Nederland zijn over het algemeen drie vochtproblemen die vaak in huizen voorkomen. Dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en teveel condensatievocht. Optrekkend vocht ontstaat meestal in oudere woningen, doorslaand vocht ontstaat in huizen met poreuze gevels en condensatievocht ontstaat bij weinig ventileren. In sommige gevallen kan er ook een muffe geur in huis ontstaan als gevolg van een lekkage. Alleen een lekkage is vaak makkelijker te verhelpen dan een vochtprobleem in de muur.

Muffe lucht in huis

Hoe kun je een muffe lucht in huis voorkomen?

Om de muffe lucht in huis te stoppen, moet je ervoor zorgen dat er geen schimmels meer op de muur kunnen groeien. In sommige gevallen groeit er zelfs schimmel in de gordijnen, meubels of vloerbedekking. Hoe dan ook: De luchtvochtigheid in huis moet omlaag. Een gezonde luchtvochtigheid in huis heeft een percentage tussen de 40 en 60 procent. Is het vochtgehalte in huis hoger dan 60 procent? Dan is er een vochtprobleem gaande, deze moet worden opgelost.

Het is mogelijk om te kiezen voor een korte termijn oplossing. Zo kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger of alleen de schimmelplekken op de muur te verwijderen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de vieze meubels te vervangen. Dit lijkt een gemakkelijke oplossing, maar je zult snel genoeg zien dat de schimmels weer terug gaan groeien. Het is beter om permanent korte metten te maken met de hoge luchtvochtigheid in huis. Pak het vochtprobleem in de muur dus bij de bron aan.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Beter ventileren om een muffe geur te voorkomen

In een aantal gevallen helpt het al om beter te ventileren in huis. Is de luchtvochtigheid in huis net iets hoger dan 60 procent en ventileer je bijna nooit? Dat zou al een aardig verschil kunnen maken. Maar als de muren al helemaal vol met schimmel zitten en de luchtvochtigheid is extreem hoog, dan is een andere oplossing noodzakelijk. Om het daadwerkelijke probleem te achterhalen is het goed om een vochtbestrijder in te schakelen. Hij of zij kan na een korte vochtmeting vertellen hoe het vochtprobleem in huis wordt veroorzaakt.

Wil je liever eerst beter gaan ventileren om te kijken of de muffe lucht in huis verdwijnt? Dat kan natuurlijk ook. Zo is het goed om beter te ventileren wanneer je staat te douchen of te koken. Tijdens deze huishoudelijke activiteiten ontstaat er juist extra condensatievocht. Je kunt ook tijdens het koken deksels op de pannen leggen, dat scheelt ook behoorlijk. Laat je de was binnen drogen? Het is beter om de was buiten te laten drogen, zo kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen. Regent het buiten? Laat de was dan binnen drogen maar zet wel een raampje open.

Muffe geur in huis

Muffe geur in huis? Kies voor een lange termijn oplossing.

Zoals eerder gemeld kun je ervoor kiezen om nieuwe gordijnen op te hangen. Of je kunt de stinkende meubels vervangen voor nieuwe. Het inzetten van een luchtontvochtiger wordt ook vaak gedaan. Alleen dit zijn allemaal korte termijn oplossingen, het is veel beter om het vochtprobleem in huis aan te pakken. Zo blijven de muren droog, zal er geen schimmel meer op de muur groeien en blijft de luchtvochtigheid netjes tussen de 40 en 60 procent. Geen muffe geur in de slaapkamer meer.

Bij lange termijn oplossingen tegen een muffe geur in huis kun je denken aan het laten onderkappen van de buitenmuur. Dit is een goede oplossing om optrekkend vocht in de muur te verhelpen. Het is ook mogelijk om de muren te injecteren met een vochtwerende gel. Bij vochtdoorslag in de buitenmuur is het mogelijk om deze te impregneren of te schilderen met vochtwerende verf. Bij teveel condensatievocht kun je kijken naar een beter ventilatiesysteem of je kunt zelf beter gaan ventileren. Een andere zeer handige oplossing zijn muurelementen, deze zijn geschikt voor vrijwel elk vochtprobleem in de muur.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Neem contact op met een vochtbestrijder

Er zijn oplossingen genoeg om de muffe geur in een oud huis te verhelpen. Maar het slimste wat je kunt doen is eerst een vochtbestrijding specialist inschakelen. Na een vakkundige vochtmeting weet je precies hoe het vochtprobleem in huis ontstaat. Een muffe geur als gevolg van doorslaand vocht, condensatievocht of optrekkend vocht? Na een vochtmeting wordt deze vraag beantwoord. Neem gerust contact met ons op en we voorzien je van passend advies over vochtbestrijding.

Vochtbestrijding in Nederland

Wij voeren vochtmetingen uit in onder andere de volgende plaatsen in Nederland:

Aalten Achterhoek Alkmaar Almelo Almere Alphen aan den Rijn Amersfoort Amstelveen Amsterdam Amsterdam-Zuidoost Apeldoorn Arnhem Assen Barendrecht Barneveld Berg en Dal Bergen op Zoom Berkelland Beuningen Beverwijk Borne Brabant Breda Bronckhorst Brumen Buren Capelle aan den IJssel Castricum Culemborg Dalfsen Delft Den Bosch Den Haag Den Helder Deventer Dinkelland Doesburg Doetinchem Dordrecht Drachten Druten Duiven Ede Ederveen Eindhoven Elburg Emmeloord Emmen Enschede Epe Ermelo Friesland Geleen Goes Gorkum Gouda Groningen Haarlem Hardenberg Hardenberg Harderwijk Hattem Heemskerk Heerde Heerenveen Heerhugowaard Heerlen Hellendoorn Helmond Hengelo Heumen Hilversum Hof van Twente Holten Hoofddorp Hoogeveen Hoogvliet Hoorn Huizen IJsselstein Kampen Kerkrade Landgraaf Leeuwarden Leiden Lelystad Limburg Lingewaard Lochem Losser Maarssen Maasdriel Maassluis Maastricht Medemblik Middelburg Montferland Neder-Betuwe Nederland Nieuwegein Nijkerk Nijmegen Nunspeet Oldebroek Oldenzaal Olst Ommen Oost Gelre Oosterbeek Oosterhout Oss Oude IJsselstreek Overbetuwe Purmerend Putten Raalte Renkum Rheden Ridderkerk Rijssen Rijswijk Roermond Roosendaal Rotterdam Rozendaal Scherpenzeel Schiedam Sittard Sneek Soest Spijkenisse Staphorst Steenwijkerland Tiel Tilburg Tubbergen Twente Twenterand Uden Utrecht Veenendaal Velsen Venlo Venray Vlaardingen Vlissingen Voorburg Voorst Waalwijk Wageningen Weert West Maas en Waal West-Betuwe Westervoort Wierden Wijchen Wijhe Winterswijk Woerden Zaandam Zaanstad Zaltbommel Zeeland Zeist Zevenaar Zoetermeer Zutphen Zwartewaterland Zwijndrecht Zwolle