Vochtige muren - Visual

Vochtbestrijding advies nodig?

Als je een vochtprobleem in huis hebt, dan is het belangrijk om het vocht zo snel mogelijk te bestrijden. Er zijn diverse soorten vochtbestrijding.

Vochtbestrijding

Wanneer je een vochtprobleem hebt in je woning is het essentieel dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Het is zeer voornaam om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen om zo te kunnen kiezen voor een doeltreffende manier van vochtbestrijding. In dit artikel lees je welke soorten vochtbestrijding er allemaal bestaan en bij welke vochtproblemen ze gebruikt worden.

Oorzaak van het vochtprobleem vaststellen

Vooraleer dat je kunt beginnen met vochtbestrijding moet je de oorzaak van het vocht in jouw woning kennen. Dit doe je door aandachtig te kijken naar de symptomen van het vocht.

Optrekkend vocht

Bevinden de vochtplekken in jouw woning zich aan de onderkant van de muur tot op ongeveer één meter van het grondoppervlak? Dan heb je te maken met optrekkend vocht. Andere kenmerken van dit vochtprobleem zijn loskomende muurafwerking, zoals verf, behang of pleisterwerk, beschadigde plinten en vloerplaten, zwarte vlekken en schimmels. Verder kunnen er zoutkristallen ontstaan op de vochtige muur.

Doorslaand vocht

Indien jouw vochtprobleem te wijten is aan doorslaand vocht bevinden de vochtplekken zich op de eerste verdieping of hoger. Het gaat hier om onregelmatige vlekken die er niet alleen vochtig uitzien, maar ook vochtig aanvoelen. Het vocht bevindt zich aan de bovenkant van de muren en/of op het plafond. Ook bij doorslaand vocht kan je te maken krijgen met loskomende muurafwerking, schimmels en zwarte vlekken.

Condensatievocht

Condensatievocht wordt gekenmerkt door schimmels en zwarte vlekken in de buurt van ramen en/of in de hoeken. Ook dit vocht komt voor op de eerste verdieping en hoger. Andere kenmerken van condensatievocht zijn afbladderende of beschadigde muurafwerking en koude plekken aan de onderkant van de muur.

Vochtbestrijding - Muur impregneren

Vochtbestrijding van optrekkend vocht

Eens je achterhaald hebt wat de oorzaak van jouw vochtprobleem is, is het tijd om aan de vochtbestrijding te beginnen. Er zijn verschillende manieren van vochtbestrijding en welke er toegepast moet worden, is afhankelijk van het soort vocht. Als het gaat om optrekkend vocht heb je de keuze uit drie verschillende bestrijdingsmethodes:

Methode 1: muurinjectie

In de praktijk wordt er meestal gekozen voor muurinjectie om komaf te maken met optrekkend vocht. De vochtspecialist boort iedere 3 tot 5 cm op een hoogte van ongeveer 50 cm gaten in de muren. Van zodra de gaten geboord zijn, plaatst hij hier kleine buisjes in. In de buisjes wordt een speciaal vochtwerend middel gespoten dat gaat uitzetten en er zo voor zorgt dat vocht niet langer in de muur kan binnendringen. Vochtbestrijding op deze manier is relatief goedkoop en kan snel en eenvoudig uitgevoerd worden.

Methode 2: muuronderkapping

Een andere, meer uitvoerige manier om optrekkend vocht te bestrijden, is het onderkappen van de muren. In dit geval worden er aan de onderkant van de muren horizontale sleuven uitgefreesd. De muren worden onderkapt en voorzien van een (nieuwe) waterkering. Wanneer de waterkering geplaatst is, worden de onderkapte stenen terug op hun plaats gelegd. Deze methode is zeer efficiënt, maar erg tijdrovend en ook een pak duurder dan muurinjectie. Daarom wordt hier doorgaans alleen voor gekozen tijdens verbouwingswerken.

Methode 3: muurelementen aanbrengen

Een andere, betaalbare manier om komaf te maken met optrekkend vocht is het plaatsen van milieuvriendelijke muurelementen. De elementen worden aangebracht aan de buitenkant van de gevel(s) en maken gebruik van natuurlijke luchtstroom om het vocht uit de muren te zuigen. Wanneer je kiest voor deze methode is al het vocht na ongeveer zes maanden uit je muren verdwenen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtbestrijding doorslaand vocht

Ook om doorslaand vocht te bestrijden, kan je kiezen uit meerdere methodes:

Methode 1: gevelimpregnatie

Gevelimpregnatie is goed betaalbaar en er is geen kap- en breekwerk nodig voor dit soort vochtbestrijding. Daarom is deze methode erg populair. Bij gevelimpregnatie wordt de (beschadigde) gevel eerst hersteld en grondig gereinigd. Daarna brengt de vochtbestrijder een onverdund impregneermiddel aan over de hele oppervlakte van de gevel ( = impregnatie).

Methode 2: nieuwe gevelbekleding

Niet enkel door je gevel(s) te laten impregneren, maar ook door ze van nieuwe bekleding te voorzien, maak je een einde aan doorslaand vocht. Deze bestrijdingsmethode is uiteraard wel wat duurder omdat het hier gaat om de volledige vernieuwing van je gevel(s). Een nieuwe gevel is onbeschadigd waardoor vocht geen kans krijgt om de woning binnen te dringen.

Methode 3: muurelementen aanbrengen

De groene muurelementen kunnen evenzeer aangewend worden als manier van vochtbestrijding tegen doorslaand vocht. Omdat ze rechtstreeks op de buitenmuur geplaatst worden, is er ook hier geen zwaar kap- en breekwerk nodig.

Vochtbestrijding - Schimmel op de muur verwijderen

Condensatievocht in huis bestrijden

Condensatievocht is vocht dat ontstaat ten gevolge van een slechte ventilatie. Dit soort vocht komt voornamelijk voor in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, de keuken of het toilet. Je kan drie verschillende dingen doen om dit probleem te verhelpen:

Methode 1: natuurlijke ventilatie

De bestrijding van condensatievocht begint bij kleine dingen die je makkelijk zelf kunt doen. Laat de raam openstaan terwijl je een douche neemt, hang je was buiten op wanneer het zonnetje schijnt en gebruik je afzuigkap tijdens het koken. Het regelmatig openzetten van de deuren in je woning helpt evenzeer om condensatievocht te doen afnemen en uiteindelijk te doen verdwijnen.

Methode 2: ventilatiesystemen

Indien natuurlijke ventilatie niet of onvoldoende helpt, heb je geen andere keuze en zal je moeten investeren in een mechanisch ventilatiesysteem. Afhankelijk van de aard van jouw vochtprobleem, kan je kiezen uit een centraal of een decentraal ventilatiesysteem of een afzuigventilator. Afzuigventilators en decentrale systemen zijn enkel geschikt wanneer het probleem zich in slechts één ruimte voordoet. Heb je last van condensatievocht in meerdere kamers? Dan investeer je best in een centraal ventilatiesysteem.

Methode 3: muurelementen aanbrengen

Vochtbestrijding d.m.v. muurelementen aan te brengen is ook mogelijk in het geval van condensatievocht. De muurelementen doen er ongeveer zes maanden over om de volledige muur droog te zuigen. Gelukkig zijn deze elementen verkrijgbaar in diverse kleuren wat maakt dat ze goed bij de kleur van jouw gevel(s) zullen passen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtbestrijding: zelf of een professional inschakelen?

Hoewel er ongetwijfeld al mensen geweest zijn die succes geboekt hebben bij het eigenhandig bestrijden van hun vochtprobleem, is dit toch niet echt aan te raden. Voor het beetje geld dat je je uitspaart, loop je het risico op heel wat problemen. Als er iets misgaat tijdens de vochtbestrijding loop je gevaar op ernstige schade die moeilijk en enkel aan zeer hoge prijzen te herstellen is. Daar komt nog eens bij dat je waarschijnlijk geen idee hebt van welk gereedschap en welke werktuigen je moet kopen om hier zelf aan te beginnen. Daarom is het in alle gevallen beter dat je jouw vochtbestrijding uit handen geeft aan een professionele vochtspecialist. Vraag offertes aan bij meerdere vochtbestrijders bij jou in de buurt en vergelijk ze met elkaar. Kijk naar de prijs, maar vooral naar de voorwaarden en beslis aan wie jij jouw vochtbestrijding zult overlaten.