Vochtige muren - Visual

Last van vochtproblemen in huis?

In veel woningen kun je last krijgen van vochtproblemen, het ontstaan van vochtproblemen in huis kan je op diverse manieren stoppen.

Vochtproblemen in huis

De ernst van vochtproblemen in huis mag niet onderschat worden. Vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade aan de constructie en daarnaast kunnen ze voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Hoe je vochtproblemen in huis best aanpakt, lees je in dit artikel.

Vochtproblemen in huis: signalen

Er zijn meerdere signalen die erop wijzen dat je te kampen hebt met vochtproblemen in huis. De meeste mensen merken dit voor het eerst op aan de vochtplekken op de muur. Verder is het ook mogelijk dat je hinder ondervindt van onaangename geuren of dat je schimmels en zwarte vlekken terugziet op of rondom de vochtige muur. De signalen maken duidelijk om welk soort vochtprobleem het precies gaat. Een overzicht van de signalen per vochtprobleem:

Optrekkend vocht

 • Vochtplekken onderaan de muur in de vorm van een watermerk
 • Grote, zwarte vlekken
 • Schimmels
 • Zoutkristallen
 • Beschadigde muurafwerking
 • Loskomende plinten en/of vloerplaten
 • Vochtplekken kunnen zowel op de binnen- als op de buitenmuur voorkomen
 • Laminaat die bol komt te staan

Doorslaand vocht

 • Vochtplekken op het plafond of bovenaan de muur in de vorm van onregelmatige vlekken die er vochtig uitzien en vochtig aanvoelen
 • Vochtplekken bevinden zich op het eerste verdiep of hoger
 • Vochtplekken kunnen zowel op de binnen- als op de buitenmuur voorkomen
 • Loskomende muurafwerking
 • Zwarte vlekken
 • Schimmels

Condensatievocht

 • Vochtige muren op de eerste verdieping en hoger
 • Afbladderend en vochtig behang
 • Zwarte schimmel rondom de ramen en/of in de hoeken
 • Koude plekken aan de onderkant van de muur
Vochtproblemen in huis oplossen

Vochtproblemen in huis: gevolgen

Iedereen weet dat vochtproblemen in huis tot vochtige muren leiden. Maar een vochtprobleem zorgt voor nog veel meer, onaangename gevolgen:

Schade aan de constructie

Vochtplekken op de muur kunnen net zo goed buiten als binnen voorkomen. Wanneer de buitengevel aangetast is met vochtplekken ben je niet langer optimaal beschermd tegen koudebruggen en zal je de verwarming hoger moeten zetten om een aangenaam leefklimaat te scheppen.

Hogere energierekening

Vochtproblemen in huis leiden automatisch tot een hogere luchtvochtigheid. En dat leidt dan op zijn beurt weer tot een klamme, onbehaaglijke temperatuur die je enkel kan veranderen door de verwarming hoger te draaien. Dat verschil zie je terug op je energiefactuur.

Gezondheidsproblemen

Vochtproblemen in huis zijn zeer ongezond. Klachten, zoals ademhalingsproblemen, infecties en gewrichtspijn zijn niet zeldzaam in vochtige woningen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtproblemen in huis: bestrijding optrekkend vocht

Niet alle vochtproblemen in huis kunnen verholpen worden op dezelfde manier. Wanneer je te maken hebt met optrekkend vocht in jouw woning wordt er meestal één van de volgende technieken toegepast om dit op te lossen.

Muur injecteren

Het injecteren van de muren is één van de meest toegepaste technieken om optrekkend vocht te verhelpen. Vooraleer dat de muren geïnjecteerd worden, worden er verschillende gaten geboord. De gaten bevinden zich op ongeveer 5 cm boven de grond en op ongeveer 15 cm van elkaar. Eens de gaten geboord zijn, worden ze opgevuld met kleine buisjes. In deze buisjes brengt de vochtbestrijder een speciale gel of vloeistof aan die uitzet en zo een waterkerende laag vormt. Deze laag voorkomt dat vocht in de muur kan trekken. Muurinjectie is vrij goedkoop en kan snel en eenvoudig uitgevoerd worden.

Muur onderkappen

Een andere manier om van optrekkend vocht af te komen, is het onderkappen van de muur. Deze techniek wordt meestal toegepast tijdens verbouwingswerken omdat hier enkele weken tijd overheen gaan. Eerst moet er een rij stenen uit de muur verwijderd worden om op die plaats een (nieuwe) waterkerende laag aan te brengen. Eens de waterkering er is, worden de stenen teruggelegd. Deze methode is zeer arbeidsintensief en aan de dure kant, maar staat garant voor een 100% effectieve oplossing.

Muurelementen aanbrengen

Een derde oplossing voor optrekkend vocht is het aanbrengen van muurelementen. Deze elementen worden aan de onderkant van de buitengevel bevestigd en zorgen voor een permanente, milieuvriendelijke oplossing. De muurelementen doen een beroep op de natuurlijke luchtstroom om het vocht uit de muren te zuigen. De vochtproblemen in huis zijn volledig verdwenen na maximaal zes maanden tijd.

Vochtproblemen in de woning

Vochtproblemen in huis: bestrijding doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een heel ander probleem en vraagt bijgevolg ook om een andere aanpak. In de praktijk wordt er gebruikgemaakt van drie verschillende technieken om het probleem van doorslaand vocht doeltreffend aan te pakken.

Gevelimpregnatie

De oorzaak van doorslaand vocht ligt bijna altijd bij een beschadigde gevel. Na verloop van tijd verslechtert de staat van de gevel. Dit komt omdat een gevel dag na dag blootgesteld wordt aan de veranderlijke weersomstandigheden waar we hier bij ons mee te maken hebben. Na veel regen of andere neerslag wordt de gevel poreuzer en zo ontstaan er (kleine) gaten, scheuren en barsten. Via deze openingen komt het vocht de woning binnen met de welbekende gevolgen. Daarom is het belangrijk dat de gevel eerst hersteld wordt om hem terug volledig dicht te maken. Eens dit gebeurd is, wordt hij grondig schoongemaakt en ontdaan van mossen, schimmels en algen. Wanneer dit gebeurd is, gaat men over tot het aanbrengen van het impregneermiddel (= gevelimpregnatie).

Gevel vernieuwen

Wie graag wil genieten van een nieuw uitziende gevel en tegelijkertijd de vochtproblemen in huis wil verhelpen, kiest best voor nieuwe gevelbekleding. Een nieuwe gevel is tenslotte vrij van beschadigingen.

Muurelementen aanbrengen

Ook in dit geval kan je muurelementen aanbrengen om je vochtproblemen in huis te bestrijden. Muurelementen zijn zichtbaar aan de buitengevel, maar zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren waardoor er altijd wel eentje te vinden is die mooi bij jouw buitenmuur past.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtproblemen in huis: bestrijding condensatievocht

Om condensatievocht te bestrijden moet er (beter) geventileerd worden. Er zijn drie manieren waarop je condensatievocht tegen kan gaan.

Natuurlijke ventilatie

Eerst en vooral moet je zorgen voor voldoende natuurlijke ventilatie in huis. Dit doe je door de ramen en deuren regelmatig open te zetten en door zo weinig mogelijk woonvocht te creëren. Er zijn meerdere maatregelen die je zelf kunt nemen om minder woonvocht te hebben: droog je was buiten in het zonnetje, kook steeds met de afzuigkap aan, neem een minder warme douche, etc.

Mechanische ventilatie

Wanneer de vochtproblemen in huis een bepaald niveau bereikt hebben, is natuurlijke ventilatie alleen niet genoeg meer. Wat je nu best doet, is afhankelijk van de verspreiding van het condensatievocht. Wanneer het probleem zich in één enkele ruimte voordoet, volstaat het om een afzuigventilator of een decentraal ventilatiesysteem te voorzien. Indien je last hebt van condensatievocht in twee of meerdere ruimtes kies je best voor een centraal ventilatiesysteem dat bedoeld is om vervuilde lucht af te voeren en zuivere lucht aan te voeren.