Vochtige muren - Visual

Last van optrekkend vocht in de muur?

Optrekkend vocht is het vochtprobleem dat het meest voorkomt in woningen. Vooral in oudere woningen kun je snel last krijgen van dit type vochtprobleem.

Optrekkend vocht

Het meest voorkomende vochtprobleem in een woning is optrekkend vocht. Dit soort vocht kan op de binnen- en de buitenmuur ontstaan en komt voornamelijk voor in oudere huizen die gebouwd zijn voor de jaren ’80. Wat is opstijgend vocht precies, welke signalen wijzen op opstijgend vocht en hoe kan je dit vochtprobleem bestrijden? Je leest het in dit artikel.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, ook wel “opstijgend vocht” genoemd, is een ernstig vochtprobleem dat hoofdzakelijk voorkomt in oude woningen van voor het jaar 1980. Het probleem ontstaat wanneer de woning niet voorzien is van een waterkering op het grondniveau of wanneer deze waterkering niet naar behoren werkt. Een waterkering, oftewel waterkerende laag, is bedoeld om grondvocht op te nemen om te verhinderen dat dit vocht in de muren dringt. Bij het ontbreken van een waterkering heeft het grondvocht vrij spel en wordt het opgeslorpt door de mortel en het metselwerk. Dit verschijnsel noemen we “optrekkend vocht”. De eerste tekenen van opstijgend vocht zijn onderaan de muur te zien, maar de vochtvlekken verschijnen steeds hoger op de muren, meestal tot op een maximale hoogte van ongeveer 60 cm. Omdat dit soort vocht een stijgende tendens heeft, spreken we van “optrekkend vocht”.

Opstijgend vocht leidt in de eerste plaats tot vochtige muren, maar brengt daarnaast nog andere negatieve gevolgen met zich mee. Muffe geuren in huis, een verhoogde luchtvochtigheid en (ernstige) gezondheidsklachten zijn niet ongewoon in een woning met opstijgend vocht. Dit probleem direct bij de bron aanpakken is daarom dan ook essentieel.

Optrekkend vocht in de muur

Wat zijn de oorzaken van optrekkend vocht?

Het is inmiddels duidelijk dat opstijgend vocht verschijnt wanneer de muren het grondvocht absorberen en bijgevolg vochtplekken achterlaten op de muurafwerking. In het geval van opstijgend vocht functioneert de muur a.h.w. als een spons.

De meest voor de hand liggende oorzaak van optrekkend vocht is een probleem met de waterkering. Een waterkerende laag zorgt ervoor dat grondvocht niet in de muren kan dringen. Werkt jouw waterkerende laag niet naar behoren of erger, is er zelfs geen waterkering aanwezig in jouw woning? Dan zal je binnen de kortste keren het slachtoffer van opstijgend vocht worden. Het grondvocht wordt niet tegengehouden door de waterkering en kruipt dus in de poriën van de bakstenen met opstijgend vocht als gevolg. Naast het ontbreken of het slecht functioneren van de waterkering kan opstijgend vocht ook nog een andere oorzaak hebben. Een (te) hoog grondwaterpeil veroorzaakt door hevige regenval leidt in sommige gevallen ook tot het ontstaan van opstijgend vocht. In dit laatste geval wordt de druk van het grondvocht op de muren zodanig hoog dat het water erin zal trekken.

In theorie kan opkruipend vocht zowel in oude als in nieuwe woningen voorkomen. Toch leert de praktijk ons dat dit verschijnsel zich bijna altijd voordoet in oudere huizen o.w.v. een slecht werkende of ontbrekende waterkering.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Opstijgend vocht herkennen in huis

Hoe weet je nu eigenlijk of jij ook te maken hebt met optrekkend vocht in jouw woning? Er zijn meerdere signalen die aangeven dat jij het slachtoffer van opstijgend vocht geworden bent. De meest voorkomende signalen zijn:

  • Vochtplekken onderaan de muur: het eerste dat opvalt wanneer er sprake is van opstijgend vocht in jouw woning zijn vochtplekken onderaan de muur. Na verloop van tijd stijgen deze vlekken tot op ongeveer 60 cm hoogte.
  • Schimmels, zoutkristallen en zwarte vlekken op de muur
  • Loskomend pleisterwerk, verf en/of behang: wanneer er een bepaalde hoeveelheid vocht in de muren is getrokken, zie je dat terug aan de afbladdering van je muurafwerking.
  • Klam aanvoelende vloeren: optrekkend vocht is zichtbaar op de muren en voelbaar aan de vloeren.
  • Muffe, onaangename geuren in huis
  • Verhoogde luchtvochtigheid in huis
  • Meer condensvorming daar waar het vochtprobleem zich voordoet
  • Laminaat ziet er anders uit: wie laminaat heeft liggen, ziet aan de staat van de laminaat of er sprake is van optrekkend vocht. Een bol staande laminaat met rare krommingen duidt op de aanwezigheid van opstijgend vocht.
Optrekkend vocht in huis

De gevolgen van optrekkend vocht in de muur

Schade aan binnen- en buitenmuren

Het eerste en meest duidelijke gevolg van optrekkend vocht is de structurele schade aan de binnen- en buitenmuren van je woning. Binnenshuis merk je dit vooral aan de vochtplekken, schimmels en zwarte vlekken. Hoewel de gevolgen op de buitenmuren niet direct zichtbaar zijn, betekent dit zeker niet dat ze geen gevaar vormen. Vochtige bakstenen worden steeds poreuzer en kunnen barsten bij koud weer met temperaturen onder nul graden Celsius.

Hogere energierekening

Alsof de schade aan je muren nog niet voldoende is, heeft optrekkend vocht ook negatieve gevolgen voor je portemonnee. In een woning met opstijgend vocht is de luchtvochtigheid veel hoger waardoor er meer energie nodig is om het huis warm te stoken. En dat verschil merk je aan je energierekening! Het verwarmen tegen opstijgend vocht kan tot wel 10% van de totale energiekost bedragen.

Gezondheidsklachten

Opstijgend vocht is helaas ook de oorzaak van veel gezondheidsklachten. Door de verhoogde luchtvochtigheid en de schimmels ben je tenslotte veel gevoeliger voor infecties. Ook gewrichtspijn, keelpijn, ademhalingsproblemen en herhaaldelijke verkoudheden zijn mogelijke gevolgen van optrekkend vocht.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Optrekkend vocht bestrijden

Om optrekkend vocht tegen te gaan, wordt er gebruikgemaakt van drie verschillende technieken. Zo kan je de aangetaste muur injecteren met een vochtwerend middel, de aangetaste muur onderkappen of milieuvriendelijke muurelementen aanbrengen.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht

Het injecteren van de muren is de meest gebruikte techniek om optrekkend vocht tegen te gaan. In dit geval worden er gaten geboord die voorzien worden van speciale buisjes waarin er een vochtwerend middel gespoten wordt. Dit middel zet uit en vermijdt dat het grondvocht de muren binnen kan dringen. Deze methode is snel, goedkoop en eenvoudig. Nadelig hieraan is dat de hermetische afsluiting ervoor zorgt dat het leefvocht niet naar buiten kan waardoor het condensatievocht in de woning verhoogd wordt.

Muren onderkappen

Het kappen van horizontale sleuven in het metselwerk is een tweede manier om opstijgend vocht tegen te gaan. Deze techniek is zeer efficiënt en maakt permanent komaf met opstijgend vocht. Minder positief aan het onderkappen van muren is dat het zeer tijdrovend is, veel geld kost en dat er schadelijke stoffen vrij kunnen komen tijdens de werkzaamheden.

Aanbrengen van muurelementen

Het plaatsen van muurelementen gebeurt langs de buitenzijde en kan zowel op een enkelsteens muur als op een spouwmuur toegepast worden. De muurelementen zuigen het vocht uit de muren en maken de muren zo weer droog. Deze oplossing is zeer milieuvriendelijk, relatief goedkoop en maakt definitief komaf met opstijgend vocht. De muurelementen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor ze een mooi geheel kunnen vormen met de kleur van jouw gevel(s). Het aanbrengen van muurelementen helpt niet alleen tegen optrekkend vocht, maar ook tegen condensatievocht en doorslaand vocht.

Wat kun je doen tegen optrekkend vocht?

Er zijn diverse methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Zo kun je muurelementen in de buitenmuur laten plaatsen, de muur onderkappen of de muren laten injecteren. Sommige methodes zijn voor de korte(re) termijn en andere methodes zijn permanent. Laat je goed adviseren door een specialist op het gebied van vochtbestrijding om de juiste keuze te maken.

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht kun je op verschillende manieren herkennen, het meest opvallende is dat de vochtplekken (of het vocht) onderaan op de muur zitten. Dus tegen de vloer aan, je kunt het herkennen door loslatend stukwerk, behang dat loslaat, een muffe geur en soms schimmelplekken. Het komt ook voor dat de plinten loslaten van de muur.

Hoe voorkom je dat vocht uit de grond in een buitenmuur naar boven trekt?

Om te voorkomen dat het vocht uit de grond omhoog trekt in de buitenmuur kun je 3 dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om de muur te laten onderkappen, de muren injecteren met een vochtwerende gel of je kiest voor het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur.

Hoe kun je opstijgend vocht bestrijden?
Opstijgend vocht kun je bestrijden op verschillende manieren. De 3 meest gekozen methodes zijn het laten onderkappen van de muur, het laten plaatsen van muurelementen of je laat de muur injecteren met een vochtwerende gel. Laat je goed adviseren door een specialist zodat je kiest voor de juiste manier om het optrekkend vocht in de muur te bestrijden.
Hoe hoog kan vocht optrekken?
De hoogte van de vochtplekken bij optrekkend vocht is afhankelijk van de muur. Er is geen maximum hoogte bepaald voor het vocht dat optrekt. In sommige muren kan het vocht zelfs optrekken tot een hoogte van 2 meter. Bij andere muren komt het vocht niet hoger dan 50 centimeter. Het is volledig afhankelijk van de muur en de grootte van het vochtprobleem.