Vochtige muren - Visual

De muren injecteren tegen optrekkend vocht?

Wellicht eerst eens kijken of je last hebt van optrekkend vocht, dat kun je achterhalen door een gratis vochtmeting uit te laten voeren.

De muren laten injecteren tegen optrekkend vocht

Eigenaars van oude woningen krijgen vroeg of laat allemaal te maken met optrekkend vocht. Dit probleem wordt het best bestreden door muren te injecteren tegen optrekkend vocht. Hoe ontstaat optrekkend vocht, hoe gaat deze vochtbehandeling in zijn werk en wat is het bijbehorende kostenplaatje? We vertellen het jou in onderstaand artikel.

Hoe komt optrekkend vocht tot stand?

Optrekkend vocht, bij velen ook gekend als “opstijgend vocht” of “stijgend vocht”. is eigenlijk niets meer dan grondvocht dat in de muren dringt en daarna omhoogtrekt. De oorzaak van dit vochtprobleem ligt bijna altijd bij de waterkering. Een waterkering is een waterkerende laag (of membraan) dat tussen de bakstenen geplaatst wordt om te voorkomen dat grondvocht in de muren kan trekken. Zo goed als alle huizen die in de laatste 40 jaar gebouwd zijn, beschikken over een waterkering. Oudere huizen, van voor het jaar 1980, daarentegen, zijn vaak niet uitgerust met een waterkering of ze hebben er eentje die inmiddels zo sterk verouderd is dat de werking te wensen overlaat.

Indien er in jouw woning sprake is van opstijgend vocht zie je dit in de eerste plaats terug aan vieze vochtvlekken aan de onderkant van je muur. En optrekkend vocht sleept nog veel meer negatieve gevolgen in de wacht. Gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheidssymptomen, longontsteking en gewrichtspijn zijn niet zeldzaam in het geval van optrekkend vocht. Verder tast optrekkend vocht de muren opmerkelijk aan en verhoogt dit de luchtvochtigheid in je woning waardoor je meer zal moeten verwarmen. En precies om al deze redenen is het zo belangrijk dat je dit probleem zo snel mogelijk oplost. De muren injecteren tegen optrekkend vocht is de bestrijdingsmethode die in de praktijk het vaakst gebruikt wordt.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: werkwijze

Opdat je muren op een correcte en doeltreffende manier tegen vocht geïnjecteerd worden, is het voornaam dat dit gebeurt volgens een doordacht stappenplan. Een erkende vochtbestrijder volgt onderstaand stappenplan:

1) Muurinspectie: de juiste diagnose

Wanneer je watermerken ziet verschijnen aan de onderkant van de muur in combinatie met zwarte vlekken, schimmelvorming, afbladderende verf en afbrokkelend pleisterwerk kan je er zo goed als zeker van zijn dat je het slachtoffer van optrekkend vocht bent geworden. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat je je muur laat inspecteren door een professionele vochtbestrijder. Hij stelt een juiste diagnose van het probleem en zal de muren injecteren tegen optrekkend vocht als jij te maken hebt met dit vochtprobleem.

2) Voorbereidend werk

Voordat je de muren kan injecteren tegen optrekkend vocht moeten er gaten geboord worden over de volledige lengte van de muur. De gaten worden meestal om de 10 cm op een hoogte van ongeveer een halve meter boven de grond geboord. Hoeveel gaten er precies geboord worden, is afhankelijk van de lengte van de muur, van het injectiemiddel en van de samenstelling van de muur.

3) Muren injecteren tegen optrekkend vocht

Eens de gaten geboord zijn, worden er speciale buisjes in de gaten geplaatst. In deze buisjes wordt een vochtwerend middel gespoten. Dit middel gaat verharden en zorgt zo voor een waterkerende laag waardoor vocht niet langer in de woning kan binnendringen.

4) Gaten opnieuw dichtmaken

Na het injecteren van de muren worden de gaten opnieuw dichtgemaakt met een waterdichte mortel.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: prijs

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: doe-het-zelf

Ga je je muren zelf injecteren tegen optrekkend vocht? Dan ben je misschien goedkoper af, maar loop je wel het risico op foutief uitgevoerde werken die naderhand nog hogere kosten teweeg kunnen brengen. Wil je hier toch zelf aan beginnen? Dan zal je moeten investeren in gereedschap van hoogwaardige kwaliteit. Zo zal je de volgende werktuigen en -middelen moeten aankopen:

  • Boormachine: indien je geen boormachine hebt, dien je er eentje te kopen. De prijs voor een standaard boormachine begint bij 50 euro.
  • Vochtwerend middel: voor 600 ml vochtwerende gel betaal je om bij de 40 euro.
  • Kitpistool: om het vochtwerend middel in de buisjes te spuiten, gebruik je een kitpistool. De prijzen hiervoor beginnen bij 10 euro en kunnen oplopen tot zo’n 80 euro.
  • Waterdichte mortel: per vijf kg waterdichte mortel betaal je ongeveer 25 euro.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: overlaten aan een vakman

Wie zeker wil zijn van een definitieve oplossing voor zijn/haar optrekkend vocht laat de behandeling over aan een ervaren vakman. Dit is iets duurder dan wanneer je het zelf doet, maar er is geen risico op slecht uitgevoerde werkzaamheden. Laat je je muren injecteren tegen optrekkend vocht door een vakman? Dan betaal je ongeveer 100 euro per lopende meter.

Muren injecteren uitbesteden

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: waarop letten?

Of je nu zelf je muur gaat injecteren tegen optrekkend vocht of deze klus uitbesteedt aan een vakman, er zijn een aantal punten die niet uit het oog verloren mogen worden.

1) Muur moet in uitstekende staat verkeren

Het repareren van eventuele scheuren en/of barsten in de muur is noodzakelijk opdat de injectietechniek effectief is. Gebeurt dit niet? Dan is het waarschijnlijk dat het injectiemiddel uit de muur loopt en dan is al het werk voor niets geweest.

2) Speciale aandacht bij spouwmuren

Als het gaat om een spouwmuur moet je zowel de binnen- als de buitenkant van de muur (laten) injecteren.

3) Kies voor de beste producten

Het is niet verstandig om geld uit te sparen op vochtwerende middelen. Dikwijls is het zo dat de goedkoopste middelen geen garantie zijn voor een 100% waterdichte muur.

4) Laat een vochtmeting uitvoeren

Het uiteindelijke resultaat van muren injecteren tegen optrekkend vocht is pas zichtbaar na één tot twee jaar, wanneer al het vocht uit de muur verdwenen zou moeten zijn. Laat daarom altijd een vochtmeting uitvoeren na het verstrijken van deze periode.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Muren injecteren tegen optrekkend vocht: zelf doen of uitbesteden?

Zoals je hierboven inmiddels al hebt kunnen lezen, kan je je een mooi bedrag uitsparen wanneer je je muren zelf gaat injecteren tegen optrekkend vocht. Maar misschien lijkt dat alleen maar zo. Tenzij je zelf werkzaam bent als professionele vochtbestrijder, heb je geen kennis van de specifieke technieken die je moet gebruiken om komaf te maken met optrekkend vocht in je woning.

Om te beginnen zou je moeten investeren in een aantal onmisbare werktuigen en -middelen om met dit karwei te kunnen starten. En heb je er al eens aan gedacht dat je ook moet weten hoe je barsten en scheuren in de muur dient te repareren? Ben je bereid om de extra kosten te betalen wanneer je de muren foutief of onvoldoende geïnjecteerd hebt? Om al deze redenen is het beter om het injecteren van muren tegen optrekkend vocht over te laten aan een ervaren vakman.