Vochtige muren - Visual

Vochtbestrijding in Tiel

Woon je in Tiel en heb je last van vochtproblemen in huis? Het is belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Dat kan door gratis een vochtmeting aan te vragen, wij nemen contact met je op voor permanente vochtbestrijding in Tiel.

Kenmerken van een vochtprobleem in Tiel

Heb je last van een vochtprobleem in Tiel? Zitten er vochtplekken op de muur, ruik je een muffe lucht in huis of laat het behang los? Dan is er vrijwel zeker sprake van een vochtprobleem. Vocht in de muur in je woning in Tiel kan schade veroorzaken aan de woning maar ook aan je gezondheid. Daarom is een vakkundige methode van vochtbestrijding in Tiel essentieel, je kunt altijd contact met ons opnemen om een gratis vochtmeting aan te vragen.

Het is erg belangrijk om allereerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Wanneer je de oorzaak weet van het vochtprobleem en/of de schimmel op de muur, dan pas kun je doeltreffend actie ondernemen. Er zijn meerdere soorten vochtproblemen, dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Deze problemen met vocht zullen later in dit artikel verder behandeld worden.

Vochtbestrijding Tiel

Optrekkend vocht in Tiel

Het vochtprobleem dat het meest voorkomt in woningen is optrekkend vocht. Dit vochtprobleem kan zowel op de binnenmuur en buitenmuur ontstaan. Vooral in oudere huizen die gebouwd zijn voor de jaren ’80 komt optrekkend vocht voor. Dit probleem ontstaat wanneer de woning niet voorzien is van een waterkering op het grondniveau of wanneer de waterkering niet goed werkt. Wat is een waterkering? Dat is een vochtwerende laag die ervoor zorgt dat het grondvocht niet in de muren of het metselwerk terecht komt. Zonder een waterkering kan het grondvocht zich zonder problemen omhoog trekken in de muur.

Optrekkend vocht in een oud huis komt vooral voor als de oude woning (in bijvoorbeeld Tiel) niet voorzien is van een waterkering, dan wordt het grondvocht opgeslorpt door de muur en het metselwerk. Je kunt optrekkend vocht herkennen aan de vochtplekken die ontstaan aan de onderkant van de muur. Deze plekken ontstaan vanaf de grond of vloer en verschijnen steeds hoger op de muren, tot een hoogte van maar liefst 60 centimeter. Ook kan je te maken krijgen met loskomend pleisterwerk of behang dat loslaat. Als je deze signalen ziet, dan is het belangrijk om een specialist in te schakelen op het gebied van vochtbestrijding in Tiel. Je kunt ook vooraf een gratis vochtmeting aanvragen.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Doorslaand vocht in de muur in Tiel

Als het een periode flink heeft geregend, dan kan er doorslaand vocht in de muur ontstaan. Dit type vochtprobleem wordt ook vaak verward met opstijgend vocht, maar er zit toch wel degelijk verschil in. Doorslaand vocht ontstaat doordat regenwater via een beschadigde gevel in de muur trekt. Doorslaand vocht kan zowel in de binnen- als buitenmuur zichtbaar zijn. Je kunt dit vochtprobleem herkennen aan schimmelvorming op de muur, loslatend behang en/of afbladderende verf. Het gebeurt ook dat er zwarte (vochtige) vlekken ontstaan. Als je niet zeker weet of dit in jouw woning in Tiel het geval is, vraag dan om een gratis vochtmeting.

Doorslaand vocht ontstaat in de meeste gevallen door een beschadigde gevel. Een gevel die in goede staat is beschermt de woning tegen regen, neerslag en koudebruggen. Is de staat van de gevel niet zo goed? Dan zullen er na verloop van tijd (kleine) scheuren of barsten ontstaan. Deze worden veroorzaakt door veel regen, een klimop of andere beplanting tegen de buitenmuur of een aanhoudende vrieskou. Via deze scheuren en barsten krijgt het regenwater de kans om het metselwerk binnen te dringen en aan te tasten. Waardoor je uiteindelijk te maken krijgt met vochtdoorslag in je woning in Tiel.

Vochtbestrijding - Schimmel op de muur verwijderen

Condensatievocht in je woning in Tiel

Wanneer de muren van de woning in orde zijn en het huis is gebouwd na 1980 (en dus voorzien is van een waterkering), dan kun je alsnog te maken krijgen met vocht in huis. Het vochtprobleem waarmee je dan te maken krijgt is condensatievocht. Deze vochtsoort ontstaat bij de alledaagse zaken zoals douchen, koken en zelfs slapen. Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een oppervlak dat kouder is dan de lucht zelf. Dan krijg je de kleine druppeltjes te zien op bijvoorbeeld ramen, muren of tegels. Als je veel last hebt van condensatievocht in je huis in Tiel, dan zie je dat de vochtplekken op de muur vrij hoog zitten.

Als je weinig ventileert of geen (goed werkend) ventilatiesysteem in je huis in Tiel hebt, dan krijg je al snel te maken met condensatievocht. Je zult ook merken dat de luchtvochtigheid in huis hoger wordt. Een goede luchtvochtigheid heeft een vochtigheidsgraad van zo’n 40 tot 60 procent. Zit je (ver) daarboven? Dan is het handig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen of door een gratis vochtmeting uit te laten voeren. In sommige gevallen is het niet mogelijk om beter te ventileren, dan is het belangrijk om te kiezen voor een vochtbestrijding methode die werkt.

Last van vochtproblemen in huis?
Vraag een gratis vochtmeting aan.

Vochtproblemen aanpakken in Tiel

Zitten er vochtige plekken op de muur? Is de luchtvochtigheid in huis te hoog? Dan is het eerst van belang om een vochtmeting uit te laten voeren. Anders weet je niet waar je moet beginnen om het vochtprobleem op te lossen in Tiel. Er zijn tal van oplossingen om vochtige muren te drogen, zo kun je denken aan het impregneren van de muur of gebruik maken van injecties. Zo zijn er ook muurelementen die in de muur geplaatst kunnen worden, maar in sommige gevallen is beter ventileren de juiste oplossing. Om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen, is een vochtmeting essentieel.

Heb je twee rechterhanden en ben je van plan om het vochtprobleem zelf op te lossen? Dat is uiteraard een optie, maar het is beter om een specialist op het gebied van vochtbestrijding in Tiel in te schakelen. Goedkoop is vaak ook duurkoop, als je de problemen zelf aan wilt pakken dan kunnen er veel zaken mis gaan.